Hlavní obsah

Žalobce žádá pro Krejčíře patnáct let vězení za přípravu vraždy celníka

Novinky, bad
Praha
Aktualizováno

Státní zástupce navrhl ve středu v závěrečné řeči v kauze údajné snahy vytunelování státního podniku Čepro pro Radovana Krejčíře trest čtrnáct až patnáct let vězení a propadnutí majetku. Krejčíř, který je nyní ve vězení v JAR, měl v roce 2005 připravovat vraždu celníka. Spolu s Krejčířem je v kauze obžalováno jedenáct lidí. Bývalému obchodnímu řediteli Čepra Martinu Pechanovi navrhl žalobce až desetiletý trest.

Foto: Archiv, Právo

Radovan Krejčíř

Článek

Krejčíř je v JAR, kde čeká ve vězení na rozsudek z pokusu o vraždu a únosu.

Žalobce Jaroslav Dolejší považuje za stěžejní důkaz proti obžalovaným výpověď klíčového svědka Radka Zwierzyny. Ten byl Krejčířem dosazen na pozici jednatele firmy Tukový průmysl a zajistil celníka, který měl naoko zabavit padělané peníze, za které pak měl Krejčíř chtít vymáhat od státu náhradu. Když ale Zwierzyna zjistil, že má Krejčíř v plánu celníka zavraždit, z plánu vycouval a vše v roce 2005 oznámil na policii.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Dalším zásadním důkazem Dolejšího obžaloby jsou pak Krejčířovy zápisky zabavené při domovní prohlídce a prohlídce jeho firmy DKR Invest. „Obžalovaný ing. Krejčíř měl ve své zločinecké nápaditosti jednu neřest, a to psaní si poznámek. Obžaloba tuto neřest kvituje,“ podotkl Dolejší. Podle něj jsou v poznámkách důkazy o žalované trestné činnosti. „Buď se jednalo o Krejčířovo jasnovidectví, nebo jeho scénář,“ konstatoval žalobce.

Nevyznali se ve svých šifrách

Z dalších důkazů uvedl Dolejší telefonní odposlechy. Obžalovaní používali k určitým hovorům tzv. kryptotelefony, které zajišťují bezpečné volání i šifrované textové zprávy. Navíc během hovorů používali kódy a náznaky, ve kterých se podle Dolejšího ani sami nevyznali. „Používání kryptotelefonu svědčí o tom, že komunikující osoby si byly vědomy nelegálnosti jednání, hovořili v náznacích, až si i sami nerozuměli,“ konstatoval Dolejší s tím, že lidé bavící se jen o obyčejných kontaktech dalších osob takto nehovoří.

Vedle přípravy vraždy je Krejčíř obžalován z účasti na organizované zločinecké skupině, podvodu ve stádiu přípravy a pokusu, padělání peněz a padělání platebního prostředku, konkrétně směnek.

Celníka podplatit a pak nechat zabít

Krejčíř a někdejší obchodní ředitel Čepra Martin Pechan podle obžaloby vytvořili fiktivní pohledávky firem Bena a Tukový průmysl Ostrava za podnikem Čepro v celkové hodnotě téměř tři miliardy korun.

Údajné dluhy pak byly v letech 2003 a 2004 vymáhány soudně. Podnik se o tom ovšem nedozvěděl, protože prý Krejčířovi lidé zaplatili další z obžalovaných, Ivaně Skopcové, za to, že soudní obsílky pro Čepro nezaeviduje. Soudy tak nárok firem pravomocně uznaly. K exekuci na Čepro nedošlo jen kvůli zásahu policie. Jediné Skopcové navrhl Dolejší podmíněný trest, kvůli jejímu doznání.

Dolejší viní Krejčíře také z toho, že chtěl stát připravit o dvě miliardy korun. Nechal prý ve společnosti Tukový průmysl uložit padělané peníze a hodlal podplatit celníka, aby je nejprve zabavil na úhradu celního dluhu firmy, ale poté s penězi uprchl. Podle spisu měl poté Krejčíř v plánu dotyčného celníka zavraždit.

Krejčíř v současnosti čeká v Jihoafrické republice na rozsudek, když ho koncem srpna jihoafrický soud uznal vinným z pokusu o vraždu, únos a dalších trestných činů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám