Hlavní obsah

Žalobce vyhověl stížnosti Pelty, nové stíhání za korupci je prý zbytečné

Právo, Radim Vaculík
Brno

Žalobce z Nejvyššího státního zastupitelství (NSZ) vyhověl stížnosti obviněného někdejšího šéfa Fotbalové asociace ČR (FAČR) Miroslava Pelty i samotné FAČR jako právnické osoby a zrušil poslední usnesení policie o zahájení jejich trestního stíhání pro korupci. Na dotaz Práva to ve středu sdělil mluvčí NSZ Pater Malý.

Foto: Petr Kozelka, Právo

Miroslav Pelta u soudu, archivní snímek

Článek

Nynější rozhodnutí se týká skutku, z kterého byl Pelta nově obviněn loni v listopadu. Podle mínění detektivů z Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ) měl fotbalový boss uplatit další z obviněných v této kauze údajně zmanipulovaného přidělování sportovních dotací z ministerstva školství, někdejší náměstkyni tohoto resortu Simonu Kratochvílovou. Ta si přitom stížnost proti obvinění podle informací Práva nepodala.

Podle dřívějších informací médií Pelta poskytl Kratochvílové zdarma byt v centru Prahy a slevové kupony na zájezdy. Právě Kratochvílová přitom měla jako náměstkyně na ministerstvu rozdělování stovek milionů korun pro sportovní asociace a spolky na starosti.

BEZ KOMENTÁŘE: Policie v sídle fotbalové asociace Video: Pavel Jaňurek, Novinky

„Státní zástupce zrušil usnesení o rozšíření trestního stíhání jedné fyzické a jedné právnické osoby, obviněných ze spáchání trestného činu podplacení v souvislosti s poskytováním tzv. sportovních dotací Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy,“ sdělil Právu mluvčí NSZ Malý.

Žalobce však podle něj zrušil usnesení jen z formálních důvodů, protože bylo nadbytečné, a zmiňovaný korupční skutek lze prý zahrnout do stávajícího vyšetřování kauzy sportovních dotací. „Podezření z korupční trestné činnosti však bylo v rámci stížnostního řízení z věcného hlediska shledáno odůvodněným a bude mít dopady na právní kvalifikaci obviněných na základě původně zahájeného trestního stíhání,“ doplnil Malý.

Rozhodování o stovkách milionů

Pelta kvůli obvinění z manipulací se sportovními dotacemi strávil předloni v květnu měsíc ve vazbě. Státní zastupitelství na základě policejních odposlechů tvrdí, že dával ostatním instrukce, kolik peněz má kam zamířit. S Kratochvílovou se scházeli v jednom pražském bytě, kde se údajně domlouvali, komu a jaké částky ministerstvo přidělí. Šlo prý až o půl miliardy korun. [celá zpráva]

Kromě těchto dvou jsou v případu obviněni také šéf české unie sportu (ČUS) Miroslav Jansta, samotná ČUS jako právnická osoba, dále někdejší ředitel odboru sportu na ministerstvu školství Zdeněk Bříza a také generální sekretář ČUS Jan Boháč.

Reklama

Související články

Znalec policie zpochybnil důkazy proti Janstovi

Právník a zároveň šéf České unie sportu (ČUS) Miroslav Jansta (56) minulý týden vůbec poprvé od loňského červencového obvinění vypovídal na policii. Jansta...

Končí vyšetřování sportovních dotací

Kriminalisté z Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ) po téměř roce a půl končí vyšetřování trestní kauzy týkající se údajně zmanipulovaných...

Výběr článků

Načítám