Hlavní obsah

Za napadení a znásilnění bezdomovkyň si cizinec odpyká devět let

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Olomouc

Za sérii napadení a znásilnění žen z komunity bezdomovců v Olomouci potrestal v úterý olomoucký krajský soud Namdaldonira Nyamjava z Mongolska devíti lety vězení. Třiačtyřicetiletý muž svou vinu u soudu popíral a vše sváděl na jiného pachatele, podle soudu jej však usvědčily důkazy. První dva útoky se odehrály v roce 2020, poslední je z loňského ledna. Proti rozsudku se cizinec na místě odvolal.

Foto: Novinky

Ilustrační foto

Článek

Muže soud odsoudil za jeden zločin vydírání, tři zločiny znásilnění a dva pokusy o ublížení na zdraví. Kromě trestu byl také vyhoštěn na dobu neurčitou. Původně mu hrozila sazba pět až 12 let vězení. "Trest mu byl uložen v druhé polovině trestní sazby, důvodem je více trestných činů a jejich závažnost," řekl soudce Martin Lýsek, podle kterého obžalovanému nebyla přiznána žádná polehčující okolnost.

Cizince, který měl v Olomouci znásilnit tři ženy, dopadla policie

Krimi

První dva útoky se odehrály v roce 2020. Podle obžaloby nejprve v lednu na třídě 17. listopadu ve squatu pod tribunou oslovil pár bezdomovců ohledně možnosti nákupu alkoholu. Po pár minutách se vrátil a lahví několikrát udeřil muže do hlavy, ženu udeřil pěstí do obličeje, uchopil za kapuci mikiny a odtáhl za tribunu, kde ji poté znásilnil.

Další útok se odehrál na stejném místě na konci října. I tehdy zaútočil na ženu z komunity bezdomovců, kterou při napadení škrtil a znásilnil. Na pomoc jí šla dvojice mužů, kterou křik ženy probudil. Jeden z nich se snažil násilníka zadržet přivřenou mříží, pachatel ho však bodl ostrým předmětem a utekl, uvedl žalobce.

Mladík si domluvil sex se ženou. Když si to rozmyslela, měl ji znásilnit

Krimi

Poslední útok se odehrál loni v lednu ve Smetanově ulici, kdy muž přepadl pár spící v plechové boudě za tenisovými kurty. Muže nejprve útočník udeřil několikrát baterkou do hlavy a poté zaútočil na ženu, kterou znásilnil.

Soud se začal zabývat případem letos v lednu, jednání však komplikovala účast svědků pocházejících z komunity bezdomovců.

Obžalovaný před soudem svou vinu popřel, činy sváděl na svého známého kvůli jeho podezřelému chování. Podle soudce jej však usvědčily důkazy. "Jeho obhajoba byla označena za účelovou, soud jí neuvěřil. Jde o souhrn přímých i nepřímých důkazů, které svědčí o tom, že se těchto trestných činů dopustil právě obžalovaný, navíc jej i někteří poškození identifikovali," doplnil soudce.

Na stopu se podezřelému dostali kriminalisté po posledním útoku. Pomohly i kamerové záznamy z okolí místa činu. Zadrželi ho o několik dní později v ulicích Olomouce. Podle vyšetřovatelů měla napadení podobné znaky, a to nejen ve výběru obětí, ale i ve způsobu a intenzitě provedení sexuálně motivovaného napadení. "V průběhu prověřování vyšlo také najevo, že útočník potřeboval ke svému sexuálnímu uspokojení předchozí fyzické násilí," uvedli tehdy policisté.

Reklama

Výběr článků

Načítám