Hlavní obsah

Vrah řidiče Sazky chtěl zpátky na Ukrajinu, soudy byly proti

– Brno

Nájemný vrah Timur Treťjakov, který omylem zastřelil řidiče Sazky a pobodal arménského podnikatele, by si chtěl odpykat svůj trest na Ukrajině. S opakovanou žádostí ale neuspěl. Naposledy jeho stížnost proti negativnímu rozhodnutí ministerstva spravedlnosti odmítl Ústavní soud, vyplynulo z usnesení v soudní databázi.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Timur Treťjakov v soudní síni. Archivní snímek

Článek

Treťjakov má strávit za mřížemi 22 let. V ústavní stížnosti uvedl, že v českém vězení morálně i fyzicky strádá. V odloučení od příbuzných, kteří jej nemohou pravidelně navštěvovat, spatřuje porušení práva na rodinný život. Obává se také zpřetrhání všech vazeb ve vlasti.

Městský soud v Praze, který kauzu Treťjakova řešil jako první, se opakovaně staví proti jeho předání na Ukrajinu. Důvodem je závažnost trestné činnosti, psychologický profil odsouzeného i riziko, že by na Ukrajině díky svým kontaktům dosáhl podmíněného propuštění na svobodu. Treťjakov navíc podle soudu ještě může být českým vyšetřovatelům užitečný jako svědek při rozkrývání organizovaného zločinu.

Důvody pro ponechání Treťjakova v české věznici potvrdil i Ústavní soud. Uznal, že možnosti návštěv jsou vzhledem ke vzdálenosti omezené. S blízkými si však může psát. S ohledem na mimořádné okolnosti nelze v ponechání Treťjakova v Česku spatřovat nepřiměřený zásah do práva na respektování rodinného života. „Za této situace nelze ministerstvu spravedlnosti vytýkat, že žádosti stěžovatele nevyhovělo," stojí v usnesení.

Spletl se dvakrát

Treťjakov se v listopadu 2007 vypravil zabíjet na pražské Vinohrady. Dostal zakázku, aby tam zlikvidoval podnikatele, který jezdil v luxusním voze Bentley. Shodou okolností tehdy na daném místě zastavil s jiným autem téže značky pětadvacetiletý řidič ředitele společnosti Sazka.

Kolemjdoucí svědci popsali, že Treťjakov k zaskočenému řidiči přistoupil a třikrát na něj vystřelil. Když se umírající muž zhroutil na zem, střelil ho prý pachatel ještě jednou do týla, odhodil pistoli a odešel. Ukrajinec se v osobě oběti spletl i o dva týdny dříve, když se zakázku na likvidaci arménského podnikatele pokusil splnit krátce po poledni na rušném Václavském náměstí.

Čtveřice měla informaci, že podnikatel bude odjíždět v mercedesu, netušila ale, že muž toto auto zapůjčil svému společníkovi. Ten ve voze seděl se svou přítelkyní. Útočníci jej donutili vystoupit, venku Treťjakov oběti zasadil devět bodných ran nožem. Zraněnému zachránila život včasná operace. Vraždy si podle české justice objednal údajný arménský „vor v zakoně” Andranik Soghojan.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám