Hlavní obsah

Údajný vrah studentky už byl souzen za uškrcení přítelkyně

– ČESKÉ BUDĚJOVICE
Právo, Petr Pokorný, Pavel Orholz

Šestnáctiletá studentka, kterou nalezl 29. dubna rybář uškrcenou na břehu Malše nedaleko Českých Budějovic, zřejmě mohla žít. Z její vraždy je totiž obviněn dvaatřicetiletý Jaroslav Steinbauer, kterého loni v červenci soud zprostil viny z vraždy jeho o sedm let mladší přítelkyně.

Foto: Archiv zámku Dobříš

Koncerty Příbramské filharmonie se na zámku Dobříš konají vždy v předvánočním období. Letos přibude také letní vystoupení.

Článek

Tuto informaci Práva sice odmítla potvrdit mluvčí jihočeské policie Jana Kameníková, identitu obviněného ale netajila státní zástupkyně Daniela Přibylová. Ta už Steinbauera z vraždy jednou obžalovala.

Oba případy jsou velmi podobné. S oběmi mladými ženami Steinbauer navázal intimní poměr, obě byly nalezeny uškrcené na odlehlých místech na okraji města. [celá zpráva]

Zproštění viny potvrdil vrchní soud

Nezaměstnaný muž, který si občas přivydělával jako hlídač a z posledního výkonu trestu se vrátil v červnu 2002, byl loni obžalován z toho, že někdy v noci z 15. na 16. ledna 2003 ve Stromovce mezi restaurací Oáza a rybníkem Bagr uškrtil mladou ženu řemenem od kabelky.

Mrtvé měl odcizit osobní věci a mobilní telefon, který, jak prokázalo policejní vyšetřování, den poté prodal za 1200 korun v bazaru a peníze propil. Byl však zproštěn viny a následně propuštěn z vazby pro nedostatek přímých důkazů. [celá zpráva]

"Jsem přesvědčena o tom, že je pachatelem. Podle mého názoru jsou důkazy dostatečné. Je to agresor. Rozhoduje ovšem soud," reagovala tehdy Přibylová a na místě se odvolala. Rozhodnutí senátu však následně potvrdil Vrchní soud v Praze.

Vraždy mají podobné znaky

"V případě vraždy ve Stromovce jsem rozhodovala pouze na základě nepřímých důkazů. Navíc nebyly ucelené. Přestože vyšetřování bylo podle mě odvedeno důkladně, na odsouzení obžalovaného to nestačilo," zdůvodnila své rozhodnutí soudkyně Krajského soudu v Českých Budějovicích Vladimíra Hájková.

Upozornila, že vražda, z které je dvaatřicetiletý muž obviněný nyní, se velmi podobá té ve Stromovce. "Je možné, že při současném vyšetřování získají kriminalisté nové důkazy i ohledně první obžaloby obviněného," konstatovala Hájková.

Reklama

Související články

Údajný vrah ze Stromovky osvobozen

Jednatřicetiletého Jaroslava Steinbauera, který byl obžalován z lednové vraždy své o sedm let mladší přítelkyně v českobudějovické Stromovce, v úterý senát...

Uškrcené studentce kdosi vyhrožoval

Brutálně uškrcené šestnáctileté studentce z Třeboňska, jejíž tělo nalezl minulý týden ve čtvrtek náhodný chodec v českobudějovické lokalitě zvané U Špačků,...

Výběr článků

Načítám