Hlavní obsah

Tuhý, Komárek a Šlachta se před Vánocemi sejdou u soudu

Právo, Radim Vaculík

Někdejší i současné policejní a justiční špičky čeká ještě před Vánoci osobní setkání. Nepůjde však o žádnou pracovní či dokonce přátelskou schůzku, nýbrž o hlavní líčení v kauze bývalého šéfa ostravské pobočky již zaniklého policejního Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) Jiřího Komárka (46).

Foto: Petr Horník, Právo

Bývalý detektiv ÚOOZ Jiří Komárek

Článek

Líčení začne 21. prosince u Okresního soudu Praha-západ, Komárek je obžalovaný ze zneužití pravomoci úřední osoby a v případě odsouzení mu hrozí až pět let vězení.

Jako poškozený by měl k soudu dorazit i policejní prezident Tomáš Tuhý. A na stejný den soudkyně Jitka Drábková předvolala jako svědky bývalého ředitele ÚOOZ a Komárkova nadřízeného Roberta Šlachtu a žalobce z olomouckého vrchního státního zastupitelství Petra Šeredu a Pavla Komára.

Případ se týká výroků Komárka z loňského 20. června, kdy v době probíhající policejní reorganizace na adresu Tuhého v televizi uvedl, že „je osobou podezřelou z brutálního úniku informací v rámci objasňování hospodářské trestné činnosti ve stamiliónových částkách“.

Obvinění i nadále považujeme za absurdní
Petr Kočí, advokát

Komárek vyřkl ostrá slova vůči Tuhému poté, co vedení policie rozhodlo o sloučení ÚOOZ s protikorupční policií (ÚOKFK) v jeden společný útvar – Národní centrálu proti organizovanému zločinu (NCOZ).

Komárek byl se Šlachtou nejhlasitějším kritikem této změny, která podle něj byla jen účelovou akcí, prostřednictvím níž se mělo mimo jiné zabránit vyšetřování některých závažných kauz. Oba jmenovaní muži na protest proti sloučení útvarů od policie odešli. Šlachta se stal náměstkem na Celní správě, Komárek našel místo jako vrchní rada sekce řízení rizik při správě daní Generálního finančního ředitelství Praha, i když je zatím postavený mimo službu.

Obě instituce přitom spadají pod ministerstvo financí, které v uplynulém volebním období patřilo do éry vlivu hnutí ANO vedeného Andrejem Babišem. Po vítězství hnutí ve volbách je tak nasnadě otázka, jestli se Šlachta nebo i Komárek do policejních řad nevrátí. V každém případě není tajemstvím, že podporu příštího premiéra budou mít.

Žalobce: Ohrozil vyšetřování

Podle státního zástupce Pavla Prýgla se Komárek svým ostrým výrokem dopustil „neoprávněného zveřejnění informací z trestního řízení“.

V šestnáctistránkové obžalobě ze 14. listopadu, do které mělo Právo možnost nahlédnout, Prýgl tvrdí, že Komárek zveřejnil informace, které se dověděl jako policista z jiného trestního řízení, a to z tzv. kauzy Vidkun, jejíž vyšetřování vedl.

Tutéž informaci prý navíc získal z usnesení pracovníků olomoucké pobočky Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) z března 2016, které mu prý předal žalobce Šereda.

Státní zástupce míní, že Komárek jednal v úmyslu prostřednictvím televize znevěrohodnit před veřejností osobu policejního prezidenta Tuhého jako jednoho z lidí odpovědných za reorganizaci policejních útvarů. Současně musel Komárek podle obžaloby vědět, že svým zveřejněným vyjádřením může ohrozit vyšetřování kauz, ze kterých své informace čerpal, a také zmařit provedení dalších důkazů.

„Byl srozuměn i s tím, že takovýto výrok je způsobilý ohrozit osobní a profesní čest policejního prezidenta Tuhého,“ uvedl Prýgl. V odůvodnění podané obžaloby pak upozornil, že Komárek vzhledem k jeho předpokládané erudici o postupech v trestním řízení věděl, že přípravné řízení je neveřejné.

„A že je v rozporu s povinnostmi mlčenlivosti sdělovat jakoukoli formou, tím spíše i veřejně, informace zjištěné z takových řízení, neboť tím může ohrozit naplnění účelu trestního řízení,“ napsal Prýgl.

Obhájce: Jednal ve veřejném zájmu

Komárek s tím ale od počátku nesouhlasí a jakékoli nezákonné jednání popírá. Už dříve se v médiích opakovaně vyjádřil tak, že si za svým výrokem stojí, protože Tuhý byl podle něj v dané době z úniku skutečně podezřelý. Inspekce až později dospěla k závěru, že Tuhý nic neudělal.

„Ničeho trestného jsem se nedopustil. Plnil jsem pouze své povinnosti příslušníka policie k občanům České republiky a řídil jsem se přitom platnými zákony,“ řekl Právu letos na jaře. Ve středu k tomu prostřednictvím svého obhájce Petra Kočího doplnil, že se již seznámil s obžalobou i s termínem hlavního líčení.

„Obvinění i nadále považujeme za absurdní. Pan Komárek nikdy nepopíral, že předmětné informace zveřejnil, nicméně tak učinil ve veřejném zájmu a zcela v souladu s trestním řádem. Proto věříme, že soud rozhodne o jeho nevině,“ řekl ve středu Právu advokát Kočí.

Odkázal na velmi podobný případ týkající se státního zástupce Komára. Ten rovněž v souvislosti s reorganizací policie veřejně informoval o tom, že si žalobci pozvou k výslechu Tuhého a jeho tehdejšího náměstka Zdeňka Laubeho.

Za tyto výroky skončil Komár před kárným senátem Nejvyššího správního soudu. Ten ho ale letos v září žaloby zprostil s tím, že jmenovaný sice nepostupoval správně, nicméně nejde o tak závažné pochybení, aby vyžadovalo nějaký postih. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám