Hlavní obsah

Svoboda pro bratra lihového bosse, rodina zaplatila 15 miliónů

Právo, Miloslav Hradil
Olomouc
Aktualizováno

Krajský soud v Olomouci rozhodl ve středu ráno v neveřejném jednání o propuštění bratra údajného šéfa lihové mafie Radka Březiny Tomáše z vazby. Stalo se tak poté, co v úterý rodina Tomáše Březiny složila kauci 15 miliónů korun. Podle rozhodnutí soudu nesmí Březina opustit území ČR. Rozhodnutí soudu zatím není pravomocné. Předpokládá se, že fakticky by mohl být Březina propuštěn z vazby na počátku příštího týdne.

Foto: Aleš Fuksa, Právo

Tomáš Březina (vpopředí) a jeho bratr Radek.

Článek

„Soud akceptoval přijetí kauce ve výši 15 miliónů korun a bylo uloženo omezení spočívající v zákazu vycestování pana Tomáše Březiny do zahraničí,“ řekla Právu ve středu vedoucí trestního oddělení krajského soudu v Olomouci Dagmar Malcová.

Pravomocné bude podle ní rozhodnutí až poté, co bude doručeno státnímu zástupci, Tomáši Březinovi a jeho obhájci a žádný z nich do tří dnů poté proti němu nepodá stížnost. „Předpokládám tedy, že k faktickému propuštění z vazby by mohlo dojít někdy na počátku příštího týdne,“ dodala Malcová.

BEZ KOMENTÁŘE: Radek a Tomáš (v pruhovaném svetru) Březinové u soudu v OlomouciVideo: Aleš Fuksa, Právo

Očekává se, že stížnost podána nebude, protože proti propuštění Březiny z vazby nic už dříve nenamítal ani státní zástupce Miroslav Stoklásek. Jedním z důvodů je to, že Tomáš Březina v souvisejícím trestním řízení s takzvanou lihovou mafií vystupuje v pozici spolupracujícího obviněného. Obviněno je v něm kromě bratrů Březinových dalších 13 lidí. Podle žalobců mohla lihová mafie při obchodování s nezdaněným lihem ošidit stát nejméně o tři miliardy korun.

Březina pomáhá odkrýt lihovou mafii  

Výše peněžité záruky je na tuzemské poměry vysoká. Jde přitom o částku, kterou už dříve senát krajského soudu považoval za přijatelnou záruku pro jeho možné propuštění z vazby na svobodu.

Tomáš Březina byl ve vazbě kvůli obavě z útěku. Jeho rodina minulé pondělí u soudu původně nabídla kauci sedm miliónů korun. Podle soudce Eduarda Ondráška však tato záruka nebyla dostatečná. Navrhl jako přijatelnou peněžitou záruku 15 miliónů korun. Jeho možné propuštění při složení této částky odůvodnil tím, že se Tomáš Březina snaží napomoci odkrytí trestné činnosti.

Ve vazbě byl Tomáš Březina společně se svým bratrem Radkem od října 2012 kvůli kauze ukrytých barelů nezdaněného lihu v Olomouci, Stojčíně na Pelhřimovsku a ve Valašském Meziříčí. Daňový únik na nelegálním lihu byl vyčíslen téměř na půl miliardy korun. Soud projednávání této kauzy odročil minulý týden na 7. až 11. července.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám