Hlavní obsah

Střelba před mosteckou diskotékou zatím bez rozsudku

Právo, Šárka Tonarová
MOST

Ve středu ráno ožilo před mosteckým soudem drama z předloňských Vánoc, které nadosmrti poznamenalo životy několika rodin z Mostecka. Dvě z nich totiž po incidentu před diskotékou Neprakta klub v Mostě pochovaly syny. Před soudem stojí přátelé zastřelených, ochranka se ze smrti dvou lidí zpovídat nebude.

Foto: Eva Špačková

plakát k akci

Článek

Podle policie se ochranka bránila agresivnímu útoku mladíků a střílela v sebeobraně. Obvinění mladíci se zpovídají z výtržnictví, ublížení na zdraví a někteří i z propagace fašismu. Připouštějí, že se prali, odmítají však tvrzení, že si začali a že byli ozbrojení.

"Neměli jsme zbraně, rvačku jsme nezačali. První uhodil člen ochranky. Dal do obličeje pěstí Honzovi Slámovi," shodují se obžalovaní. Podle kriminalistů i státní zástupkyně však měli boxery, baseballové pálky a pěstní nože. "Vyhrožovali ochrance zabitím," uvedla státní zástupkyně.

Kdo bitku vyvolal, je nejasné

Vše se odehrálo v noci z 26. na 27. prosince 2003. Skupina mladých lidí se tehdy dožadovala vstupu do diskotéky. Podle ochranky tak razantně, že se její členové báli o život. Během konfliktu proto vypálili varovný výstřel, pak zamířili do skupiny útočníků. Osmnáctiletého Ladislava Rouska zastřelili na místě, o rok staršího Milana Mareše smrtelně zranili.

"Stříleli, i když už Mareš ležel na zemi. Přikryl jsem ho svojí mikinou. Říkal, že je mu zima," vrátil se na chvíli do děsivého momentu pětadvacetiletý Filip Popelka. Z pětice obžalovaných vypovídali jen tři, Jan Vacek a Václav Hrubý odmítli vypovídat. Ostatní svorně tvrdili, že šli do Neprakta klubu jen pomáhat svému vzrůstem malému kamarádovi.

"Volal Marešovi, že má nějaké potíže, aby šel uklidnit situaci. Tak jsme jeli také. Jenže vyhazovači nás nechtěli pustit dovnitř. Pak jeden z nich uhodil Slámu do obličeje, další nás mlátil topůrkem. Nakonec začali střílet," tvrdil před soudem Kamil Karas. Toho obžaloba viní i ze zničení mercedesu majitele klubu. Na autě prý baseballovou pákou nechal stopy za 260 tisíc.

Popelka prý nehajloval

Popelka musí kromě výtržnictví vysvětlovat i hajlování, jehož se prý v osudnou noc dopustil. "Střílelo se tam, můj kamarád byl postřelený a já neměl nic jiného na práci, než hajlovat. To je přeci nesmysl," odmítl obvinění Popelka. Jako jediný z pětice tehdy skončil v nemocnici. Zranění mu prý způsobila ochranka.

"Vtáhli mě do klubu a tam mě praštili nějakým klackem. Probral jsem se až v nemocnici," uvedl. Také podle Jana Slámy rvačku začala ochranka. "My jsme se nepřišli prát," tvrdil.

Jenže policii se podařilo zjistit, že skupinka mladíků se už před incidentem u Neprakta klubu poprala v restauraci Kosmos. Po tragické noci se na Mostecku začalo veřejně mluvit o mafiích, ovládajících mostecké a litvínovské diskotéky.

Policie zřídila speciální tým a také linku, kam se mohli lidé obracet se svými zkušenostmi a poznatky. Přestože zavolalo dvaadvacet lidí, střelby se týkal jen jeden telefonát, vydírání žádný.

Reklama

Související články

Střelba před mosteckým klubem: nutná obrana

Za prosincovou smrt dvou mladíků před mosteckou diskotékou Neprakta Klub v Mostě nebude nikdo stíhán. Severočeští kriminalisté případ odložili s tím,...

Výběr článků

Načítám