Hlavní obsah

Soud zrušil Rathův trest kvůli nezákonným odposlechům

Právo, Radim Vaculík
Praha
Aktualizováno

Odvolací pražský vrchní soud zrušil původní trest 8,5 roku vězení pro někdejšího středočeského hejtmana Davida Ratha (ČSSD) kvůli nezákonným odposlechům. Vyplývá to z říjnového písemného usnesení soudu, do kterého mělo Právo v pondělí možnost nahlédnout.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Bývalý středočeský hejtman a poslanec David Rath

Článek

Soudní příkazy k telefonnímu a prostorovému odposlouchávání Ratha a dalších obžalovaných v této korupční kauze byly podle názoru odvolacího senátu „nedostatečně odůvodněné“, proto například poznatky získané sledováním osob už dále nelze použít jako důkazy u nového hlavního líčení, uvedl v usnesení předseda soudního senátu Pavel Zelenka.

„Vrchní soud v Praze shledal u řízení, jež předcházelo vyhlášení napadených rozsudků, zásadní procesní vadu, kterou je nezákonnost odposlechů a záznamů telekomunikačního provozu a sledování osob a věcí, a to s ohledem na nedostatečné odůvodnění příkazů a písemných žádostí,“ konstatoval jednoznačně v textu Zelenka.

Přepjatý formalismus, nechápe Bradáčová

Pražská vrchní státní zástupkyně Lenka Bradáčová se proti odůvodnění ohradila a i s ohledem na předchozí verdikty je označila za „stěží odborně akceptovatelné”.

„Odůvodnění nejen, že popírá i dosavadní rozhodovací praxi samotného Vrchního soudu v Praze, ale významně vybočilo z principu základní předvídatelnosti aplikace práva a soudních rozhodnutí,” dodala s tím, že verdikt je „přepjatě formalistický.

„Jelikož se Vrchní státní zastupitelství v Praze domnívá, že tímto rozhodnutím jednoho ze senátů Vrchního soudu v Praze byl porušen zákon, připravuje podnět k podání stížnosti pro porušení zákona, který následně předloží ministru spravedlnosti,” dodala Bradáčová.

Foto: Milan Malíček, Právo

Vrchní státní zástupkyně Lenka Bradáčová

Kauza se týká údajné korupce při veřejných zakázkách financovaných z Evropské unie. Jsou mezi nimi stavební zakázky a modernizace krajských nemocnic. Rath údajně vzal úplatek 16 miliónů korun, dalších šest z celkově slíbených 22 už podle soudu nestihl.

Policie někdejšího politika zadržela v květnu 2012 s pověstnou krabicí na víno, ve které ale nebyl alkohol, nýbrž bankovky.

Okresní soud jen zkopíroval návrh žalobce

Okresní soud v Ústí nad Labem, který odposlechy povolil v kanceláři i v rodinném domě tehdejší šéfky kladenské nemocnice a jedné z hlavních obžalovaných, Kateřiny Kottové (dříve Pancové), podle pražských vrchních soudů ve všech případech „toliko nekriticky převzal názor státního zástupce z podaných návrhů“, jak je prý zřejmé z fakticky doslovného zkopírování těchto návrhů žalobců do soudního příkazu.

Tím podle Zelenky soud nepostupoval důsledně, protože prý chybí jasné a konkrétní okolnosti, proč by měly být tzv. štěnice nasazeny. Navíc údajně chybí i doba trvání příkazu k těmto odposlechům či vysvětlení, proč je okresní soud povolil na maximálně možnou lhůtu.

Zjednodušeně řečeno, příkazy k odposlechům i sledování lidí byly podle odvolacího senátu vydány jen na základě obecných a nekonkrétních podezření.

„Poznatky získané sledováním osob a věcí v důsledku shora popsané vadné procedury nelze použít jako důkaz v tomto řízení,“ má jasno soudce Zelenka.

Pro původní středočeský krajský soud, který Rathovi trest ukládal, to znamená významné zúžení důkazů proti obžalovaným, především právě v podobě nezákonných odposlechů, které přitom měly zaznamenat předávání peněz mezi Rathem a manželi Petrem a Kateřinou Kottovými u nich doma ve vile v Rudné u Prahy.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám