Hlavní obsah

Soud trestal Švábův gang – dvakrát doživotí

– Praha • Aktualizováno
Novinky, bad

Dva doživotní a další až třicetileté tresty padly v případě Švábova gangu u Městského soudu v Praze. Kromě šéfa skupiny Michala Švába dostal nejtvrdší trest i Libor Skopalík. Vykonavatel vražd Petr Klement dostal 30 let. Rozsudek není pravomocný, obhájci odsouzených i státní zástupce se na místě odvolali.

Švábův gang u souduVideo: Novinky

 
Článek

„Soud dospěl k závěru, že trestné činy se staly právě tak, jak byly popsány v obžalobě,” zdůvodnil rozhodnutí předseda senátu Tomáš Durdík, který tresty částečně vyhověl návrhům státního zástupce Vladimíra Mužíka.

Jediný spolupracující obžalovaný Daniel Dimitrov dostal, právě kvůli tomu, že vypovídal proti svým komplicům, pouze dvacetiletý trest. Pokud by nespolupracoval, doživotí by ho patrně neminulo. Bratr Libora Skopalíka dostal deset let ve vězení a Milan Malík a Jiří Přeučil, kteří se podíleli „jenom” na únosech a vydírání, obdrželi shodně devítileté tresty.

Foto: ČTK

Pražský městský soud vynesl verdikt v kauze organizované skupiny recidivisty Michaela Švába (druhý zprava).

Soud všechny členy gangu uznal vinnými z únosů a vydírání českých podnikatelů ve čtyřech případech. Současně Švába, Dimitrova, Klementa a Libora Skopalíka potrestal za dvě vraždy a jeden pokus o vraždu. Přestože Klement osobně oba podnikatele usmrtil, zbylá trojice se na vraždách podle verdiktu podílela. Třetí plánovaná vražda ve francouzské Nice nevyšla, protože vylákaný podnikatel na sjednanou schůzku sice přijel, zločinecká skupina už ale zajala jiného byznysmena.

Obhajoba a předseda senátu k rozsudku nad Švábovým gangemVideo: Novinky

„Právě proto, že se jednalo o větší skupinu obžalovaných, tak bylo zapotřebí velmi pečlivě vážit s ohledem na charakter jednání závažnosti těch trestných činů a trestních sazeb,“ popsal složitý proces rozsudku Durdík.

Klement nedostal doživotní trest proto, že soud vzal v úvahu role a podíly jednotlivých členů gangu na trestných činech. Klement podle soudu jen plnil Švábovy pokyny. „Pokud by nebylo pana Klementa, našel by se někdo jiný, kdo by plnil pokyny,” vysvětlil Durdík.

Jedny z nejtvrdších trestů

Michal Šváb se ani při případném požádání o předčasné propuštění nedostane na svobodu dříve než za třicet let. V historii české kriminalistiky se jedná o jeden z nejtvrději potrestaných procesů. Třicetiletý trest pro Klementa je – po doživotním – druhý nejvyšší trest, který české právo umožňuje.

„Nešlo o organizovanou skupinu. Já jsem od začátku tvrdila, že můj klient se dopouštěl omezování osobní svobody, nikoli však vražd. Ode mě je už připraven na to, že naše práce bude spočívat v odvolání,“ dodává obhájkyně Švába Jindra Čiháková.

Soud zprostil Švába a bratry Skopalíky obžaloby z loupeže údajných Renoirových obrazů jednoho olomouckého podnikatele, protože se neprokázalo, že je zcizili právě oni.

Původně hrozilo doživotí pěti členům gangu. Při únosech zemřeli dva podnikatelé, jednoho zastřelili v Itálii blízko dálničního odpočívadla a druhého umlátili kamenem v poušti u Dubaje. Oba přitom předtím ujišťovali, že je v pořádku pustí domů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám