Hlavní obsah

Soud poslal cizince do vězení za padělání, podporu teroristů jim neprokázal

Právo, Josef Koukal
Praha
Aktualizováno

Obvodní soud pro Prahu 2 v pondělí poprvé rozhodl v případě podpory terorismu v Česku. Čtyři podezřelí původem z Dagestánu, Bulharska a Moldavska od soudu odešli s tresty od 3 do 5 let. Soud je neuznal vinnými z podpory terorismu, ale pouze z obchodu s falešnými doklady. Podle obžaloby se měli podílet na atentátech v Dagestánu a Čečensku, nepřímo i na akci sebevražedných atentátnic v moskevském metru z března 2010.

Foto: ČTK

Na obžalované dohlíželi zakuklenci

Článek

Obhájci naopak tvrdili, že název dagestánské islamistické organizace Džamát Šaríat, pro niž měli pracovat, jejich klienti ani neznají. Někteří obžalovaní přiznávají, že falšovali a prodávali osobní doklady, hlavně řidičské průkazy, rozhodně však odmítají napojení na teroristy.

Obžaloba připustila, že u některých obžalovaných mohl při obchodu s padělanými doklady hrát hlavní roli finanční prospěch. U tří Dagestánců, Tagira Alijeva, Zalimchana Kurbanova, Kamila Nadyrova a Moldavana Leonida Sapovalova však kladla obžalovaným za vinu přímo úmysl usnadnit teroristický útok.

Státní zástupce i čtyři obžalovaní si ponechali lhůtu pro případné podání odvolání, zbylí tři nepravomocně odsouzení se na místě odvolali.

Uměli vytvořit kompletní identitu

Padělky byly podle detektivů, kteří na případu pracovali, velice zdařilé a skupina byla schopna vytvořit kompletní identitu člověka. K tomu používali kopie razítek různých úřadů. Při běžné kontrole na policii by se prý jen těžko přišlo na to, že jde o falzum.

Policie skupinu zadržela před necelými dvěma lety. Skupinu sledovala od podzimu 2008, kdy pomocí operativně pátrací techniky získala informace o padělání dokumentů a jejich vývozu do Německa do rukou tamních Dagestánců a Čečenců. Někteří z nich pak podle obžaloby vycestovali například do Afghánistánu, kde byli v létě 2009 zabiti při různých bojích. Aliev se měl podílet na atentátu, při němž byl v září 2010 zabit pracovník dagestánského ministerstva vnitra. O jeho vydání usiluje Rusko.

Hlavní líčení začalo loni v září. Soud po celou dobu provázejí přísná bezpečnostní opatření. Část hlavního líčení se konala v budově Vrchního soudu v Praze, která je propojena tunelem přímo s pankráckou vazební věznicí. I během pokračování v justičním paláci Na Míčánkách dohlížejí na průběh jednání maskovaní ozbrojenci v neprůstřelných vestách a se samopaly v rukou.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám