Hlavní obsah

Řidič neoplanu se dozví verdikt soudu za týden

Právo, Petr Pokorný
ČESKÉ BUDĚJOVICE

Zhruba čtyřicítka pozůstalých po obětech nažidelské tragédie, kteří v pátek čekali na vynesení rozsudku nad řidičem Pavlem Krbcem (48), se verdiktu soudu nedočkala. Soudkyně českokrumlovského okresního soudu jej oproti očekávání vynese až příští pátek.

Foto: Robert Rohál

Zámek v Holešově láká turisty i filmaře.

Článek

Předsedkyně senátu Otília Hrehová dala odpoledne prostor pro závěrečné návrhy a následně jednání přerušila s tím, že senát potřebuje čas na rozmyšlenou a pečlivě zvážení všech důkazů. Rozsudek zazní z jejích úst v pátek 21. listopadu v 9 hodin v budově Okresního soudu v Českém Krumlově. Tam se závěr jednání přesune proto, že velká jednací síň českobudějovického justičního paláce je na zmíněný termín už obsazena jiným případem.

Hrehová účastníky hlavního líčení současně upozornila na omezené prostorové podmínky českokrumlovského soudu. Do síně s číslem dveří 23 se podle ní vměstná maximálně 30 až 40 lidí.

Soud zamítl návrh obhajoby

Hrehová v pátek uzavřela dokazování poté, co zamítla návrh Krbcova obhájce Zdeňka Ptáčka. Podle něj jsou znalecké posudky nedostatečné, protože znalci neměli dostatečné znalosti a zkušenosti s autobusem tohoto typu. Napadl také výpovědi některých přímých účastníků havárie, kteří se podle něj domluvili na detailech, protože jsou sdruženi v občanském sdružení Nažidla 2003.

Naopak státní zástupkyně Marie Králová označila provedené důkazy za dostatečné a nezpochybnitelné. "Hlavního viníka nehody vidím v řidiči autobusu, obžalovaném Pavlu Krbcovi. Nemaje profesní osvědčení usedá za volant a překračuje rychlost vědom si toho, kolik veze lidí. Jednalo se o vědomou nedbalost, hazardérskou jízdu nezodpovědného řidiče," prohlásila státní zástupkyně. Za spáchání trestných činů obecného ohrožení a padělání a pozměňování veřejné listiny navrhla Krbcovi trest na horní hranici zákonné sazby, která činí 10 let vězení.

"Obžalovaný měl možnost využít polehčujících okolností jako je například účinná lítost a doznání. Ani jedné této možnosti nevyužil," zdůraznila Králová.

Pozůstalí protestují

Mezi pozůstalými vyvolala slova Krbcova obhájce vlnu nevole. "Nezpochybnil snad jen pitevní protokoly," ohradila se v rozhovoru s novináři Jana Kotková, která u Nažidel ztratila svou osmnáctiletou příbuznou Markétu.

Josef Pudil, předseda sdružení Nažidla 2003:

Máte za sebou pětidenní maratón v soudní síni. Jednání v případu nažidelské tragédie znovu otevřelo u všech pozůstalých ještě nezahojené rány. Jak jste jednání prožíval?

Bolestně.

Příští týden v pátek rozhodne soud o vině, či nevině řidiče a případném trestu. Vím, že na tuto otázku musí odpovědět soud, ale přesto, jaký trest je pro vás osobně akceptovatelný?

Pro mě osobně hranice trestu neexistuje. Proto jsou tu soudy. Kdybych ho měl soudit sám, tak by dopadl velmi špatně. Žádný trest v tomto případě není dostačující tomu, co se stalo.

U Nažidel jste přišel o dvě dcery a další tři členy rodiny. Co cítíte k řidiči Krbcovi?

Abych řekl pravdu necítím k němu vůbec nic. Možná opovržení.

"Ještě dlouho pak skupinka stojící před budovou českobudějovického soudu probírala výroky advokáta. "V okamžiku nehody držel volant v ruce Pavel Krbec," konstatovala Petra Pudilová. Z její rodiny vyjelo na zájezd do Alp osm lidí. Vrátili se tři.

Reklama

Související články

Řidič od Nažidel trvá na poruše

Pavel Krbec z Chebu, jehož ruce svíraly volant dvoupatrového neoplanu v tragickém okamžiku, kdy autobus u Nažidel na Českokrumlovsku vyletěl ze silnice...

Výběr článků

Načítám