Hlavní obsah

Ratha na Vánoce domů nepustím, prohlásil žalobce

Právo, Radim Vaculík

Středočeský státní zástupce Petr Jirát nepustí obviněného poslance Davida Ratha na Vánoce domů. Podle pondělního vyjádření pro Právo ani nemůže. Rath se přesto v nejbližších dnech dostane blíž ke svým příbuzným. Žalobce jej nechá přesunout z dalekých Litoměřic do pražské věznice Ruzyně.

Foto: Petr Horník, Právo

David Rath stráví Vánoce ve vazbě.

Článek

„Je vyloučeno pustit někoho na chvíli z vazby na Vánoce, nic takového zákon neumožňuje. Buď se obviněný propustí z vazby definitivně, anebo v ní zůstává, nic mezi tím není,“ řekl Právu Jirát, který už dříve uspěl u soudu s prodloužením Rathovy vazby a na tom nemíní nic měnit.

Žalobce reagoval na informace z médií, že senátor ČSSD Marcel Chládek požádal ministra spravedlnosti Pavla Blažka (ODS), aby zkontroloval nutnost Rathovy vazby a aby byl propuštěn alespoň na Vánoce domů.

Žádný zákonodárce, ať už poslanec, či senátor, ale nemůže žádat o propuštění kohokoli z vazby, na to má podle Jiráta právo pouze sám obviněný.

Převoz na Ruzyň

Stejně tak se v pondělí Jirát podivoval nad tím, že ministr Blažek potvrdil informaci o chystaném převozu Ratha do pražské věznice, tedy blíž jeho rodině žijící v Hostivici u Prahy.

„Zaslechl jsem ráno v rádiu, že pan ministr hovořil o tom přemístění do jiné věznice. Byl jsem upřímně překvapen. Naprosto nevím o tom, jak se to dozvěděl. Pan ministr o tom samozřejmě rozhodnout nemůže, to mohu pouze já a nikdo jiný,“ poznamenal státní zástupce.

Doplnil, že skutečně obdržel minulý týden Rathovu žádost o přemístění do metropole, kterou obhájci zaslali nejprve na Vězeňskou službu ČR a ta text přeposlala Jirátovi. „Mám to právě na stole a v tuto chvíli zrovna své rozhodnutí píšu,“ uvedl k tomu v pondělí odpoledne Jirát. Žádosti o přemístění ale téměř jistě vyhoví.

„Dá se to předpokládat kvůli ukončení vyšetřování a seznamování se spisem i kvůli budoucímu soudu, aby nemusel být (Rath) eskortován každý den k soudu takovou dálku, stojí to hodně peněz,“ konstatoval Jirát.

Vyšetřování má skončit tento týden

Závěr vyšetřování jedné z největších korupčních kauz lze očekávat v nejbližších dnech.

„Tento týden bychom měli vyšetřování definitivně ukončit a buď od pátku, nebo spíše od začátku příštího týdne se budou obvinění a obhájci seznamovat s rozsáhlým spisem, který má čtyřicet až padesát svazků,“ přiblížil plán příštích dnů Jirát.

U soudu se bude moci opřít především o odposlechy, které policie během několika měsíců sledování podezřelých v souvislosti se zakázkami ve Středočeském kraji pořídila. Ústavní soud opakovaně posvětil zákonnost těchto získaných důkazů.

Rathova ústavní stížnost na nelegálnost odposlechů byla podle Jiráta zamítnuta již dříve, před několika dny ale soud učinil totéž i v případě stížností dvou hlavních aktérů kauzy, Kateřiny Pancové a jejího partnera Petra Kotta.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám