Hlavní obsah

Rath převezl novináře. Za mříže nenastoupil v Ruzyni, ale v Teplicích

– Teplice • Aktualizováno
Novinky, kub

Bývalý hejtman Středočeského kraje David Rath (dříve ČSSD), pravomocně odsouzený za korupci na sedm let za mříže, nastoupil podle informací Novinek v pondělí do vězení v Teplicích. Nástup trestu měl přitom určen v pražské Ruzyni, kde na něj čekali novináři. Podle pravidel může odsouzený dorazit do výkonu trestu do jedné z dvanácti nástupních věznic, teplická je jedna z nich.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Bývalý politik David Rath hovoří s novináři v den nástupu do vězení.

Článek

Rath měl termín nástupu do pondělní 18. hodiny, což podle zdroje Novinek dodržel.

Mluvčí ředitelství věznic Petra Kučerová sdělila, že odsouzení mají na výběr jednu z 12 nástupních věznic v Česku, teplický žalář je jeden z nich.

Rath byl pravomocně odsouzen na sedm let do vězení za korupci při zadávání veřejných zakázek.

Záznam: TK Davida Ratha před nástupem do vězniceVideo: Novinky.cz/ ČTK, .

Soud někdejšímu politikovi, povoláním lékaři, uložil rovněž sankci 10 milionů korun, kterou ale Rath nezaplatil, což mu může pobyt za mřížemi prodloužit o 2,5 roku.

Rath hovořil v pondělí s novináři několik hodin před nástupem do vězení v domovské Hostivici. Vyřizoval podle svých slov různé věci a navštívil zubaře. „Po 18. hodině budu pevně v rukou našeho státu. Beru si hygienické potřeby a knihy, mám Schindlerův seznam, Doktora Živago nebo Osudy dobrého vojáka Švejka,“ řekl v Hostivici.

Rath odchází do vězení s desetimilionovým dluhem

Krimi

Zatímco středočeský krajský soud poslal loni Ratha na 8,5 roku do vězení, odvolací senát letos v červnu trest zmírnil na sedm let a snížil i peněžitý trest na deset milionů korun. V kauze bylo kromě Ratha obžalováno dalších deset lidí. Také některé z nich uznal soud vinnými. Bývalou ředitelku kladenské nemocnice Kateřinu Kottovou a jejího manžela Petra poslal na šest let do vězení.

Úsměv na rtech a malůvka: Začal druhý proces s Rathem, obžalovaným z korupce

Krimi

Každý má rovněž zaplatit 15 milionů korun. Soud je potrestal za ovlivňování tendrů na rekonstrukci zámku Buštěhrad a budovy gymnázia v Hostivici. Podle odvolacího senátu žádali Kottovi úplatky 26 milionů, přijali téměř 17 milionů korun. Sedm milionů dali Rathovi. Policie bývalého hejtmana zadržela v květnu 2012, když si tuto částku odnášel z domu Kottových v krabici od vína.

Soud řeší v současnosti ještě tzv. druhou větev korupční kauzy, ve které figurují i další podnikatelé a rovněž firmy.

Reklama

Související témata:

Související články

Oznamovatel kauzy Rath: Štvala mě korupce

V úterý před pražským vrchním soudem, který druhým týdnem v odvolacím řízení projednává v kauzu exhejtmana Davida Ratha, vypovídal soukromý detektiv Libor...

Rath dostal výzvu k nástupu do vězení

Bývalý středočeský hejtman David Rath dostal výzvu k nástupu do výkonu trestu. Uvedl to ve středu server iROZHLAS.cz s tím, že to potvrdil Rathův advokát Adam...

Výběr článků

Načítám