Hlavní obsah

Případ jednoho z členů Toflova gangu je znovu před soudem

– Brno
Právo, pko

Na lavici obžalovaných u brněnského krajského soudu opět usedl v pátek jeden ze členů tzv. Toflova gangu, bývalý policista Petr Křipský. Nejvyšší soud totiž nařídil, aby se jeho případ znovu projednal kvůli nesrovnalostem v časové ose. Původně Křipský dostal 4,5 roku vězení a 200 tisíc korun pokuty.

Člen gangu opět u souduVideo: Petr Kozelka, Právo

 
Článek

Skupina bývalých policistů a jejich kompliců ovlivňovala podle žalobců několik let policejní vyšetřování. Pro jejich činnost se vžil název Toflův gang, podle údajné hlavy celého uskupení Michala Tofla. Toho zabili nájemní vrazi před sedmi lety u jeho domu v Brně, za což vyfasovali 19 let vězení.

U soudu v pátek svědčil muž, na něhož prý Křipský tlačil, aby zaplatil téměř milión korun firmě, které dlužil. „Řekl mi, že pokud budu dělat to, co mám, bude to v pořádku, a pokud ne, budu zavřený. Tak jsem zaplatil,“ prohlásil u soudu.

„Vytvořil si nějakou realitu, že se stal obětí gangu. Jeho motiv je, že má potřebu se pomstít mně a mé rodině. Je otázkou, zda je poškozený on, nebo jsem se stal obětí jeho paměťové stopy,“ kontroval Křipský.

Soudy v kauze potrestaly celkem 11 lidí tresty od tří do devíti let. Odsouzení podle pravomocného verdiktu nabízeli podnikatelům, že za úplatek vyřeší jejich problémy se zákonem nebo za peníze zastaví smyšlenou kauzu. Marná byla snaha odsouzených a jejich advokátů, kteří namítali, že důkazy stojí na výpovědích lidí s bohatou kriminální minulostí.

Případ bude pokračovat dalším dokazováním v dubnu.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám