Hlavní obsah

Případ celníků z Březinových lihových podvodů je promlčený

Právo, Aleš Fuksa

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zlín

Okresní soud ve Zlíně ve čtvrtek zastavil trestní stíhání tří celníků, kteří podle obžaloby nedostatečně dohlíželi na denaturaci lihu ve firmě lihového bosse a organizátora obchodů s nezdaněným lihem Radka Březiny a umožnili tím fiktivní denaturaci lihu ve firmě Morávia Chem v Hrobicích na Zlínsku. Důvodem k zastavení trestního stíhání je podle soudce Iva Krinkeho uplynutí promlčecí doby, která je v případě jejich trestního stíhání kvůli maření úkolu úřední osoby pouze tříletá.

Trestní stíhání trojice celníků Okresní soud ve Zlíně zastavilVideo: Aleš Fuksa, Právo

 
Článek

Celníci se měli maření dopouštět v letech 2009 až 2012. Jejich trestní stíhání začalo až v samotném závěru roku 2015. Podle obžaloby celníci Ladislav Smolík, Petr Bor a Zdeněk Kolínek ve firmě Morávia-Chem, která oficiálně vyráběla autokosmetiku, v desítkách případů nedbale dohlíželi na denaturaci lihu.

„Jejich povinností bylo zajistit, aby se z potravinářského lihu podléhajícího spotřební dani stal přidáním denaturačních prostředků líh nepoužitelný ke konzumaci, a tedy spotřební dani nepodléhající. To se ale nestalo. Neodebírali vzorky lihu před a po denaturaci. Prakticky velká část lihu denaturovaná nebyla. Ve skutečnosti často docházelo jen k fiktivní denaturaci již denaturovaného lihu,“ uvedl státní zástupce Martin Malůš.

Odběratelé šéfa lihové mafie Březiny stanuli před soudem, daňový únik měl být přes půl miliardy

Krimi

Soud v odůvodnění svého rozhodnutí uznal, že se obžalovaní dopouštěli vytýkaného jednání. Zároveň však soudce Krinke dodal, že došlo k promlčení. Sdělil také, že vina nebyla jen na celnících.

„Celá kauza lze shrnout do jediné věty. Pokud se dopouštíte chyb v prostředí, které je samo o sobě chybové, tak se význam vašeho pochybení logicky snižuje. V tom vlastně spočívalo celé trestní jednání obžalovaných v tehdejším prostředí Celní správy ČR. Ta se totiž při kontrolní činnosti při dohledu nad denaturacemi lihu sama o sobě dopouštěla zásadních systémových pochybení,“ řekl soudce.

Celníci uvedli, že za jejich přítomnosti denaturace probíhala standardně, informace o lihu měli z průvodních dokumentů. Vzorky lihu by prý odebírali jen v případě podezření, že se při denaturaci děje něco nekalého, o čemž však údajně nikdo z nich neměl indicie. Při kontrolách zjišťovali lihoměrem pouze lihovitost vyrobeného lihu, čímž ale nezjistili, zda byl skutečně denaturovaný.

Firma Morávia-Chem šéfa lihové mafie Březiny je v konkurzu

Domácí

Celníci se hájili i tím, že se prý o rizikovosti firmy Morávia-Chem z Hrobic na Zlínsku dozvěděli až v roce 2015. Uvedli, že neabsolvovali žádné školení, které by se denaturace či spotřební daně týkalo.

Organizovaná zločinecká skupina kolem Radka Březiny vyrobila podle státního zástupce i kvůli nesvědomitosti celníků přes 23 milionů litrů lihu, který byl využit k výrobě tvrdého alkoholu. Škodu způsobenou zkrácením spotřební daně žalobce vyčíslil na 6,39 miliardy korun.

Radek Březina byl v červnu 2017 pravomocně odsouzen za nelegální obchody s nezdaněným lihem k třináctiletému vězení. Způsobenou škodu tehdy podle ČTK vyčíslil vrchní soud na 5,6 miliardy korun.

Pravomocný trest už si vyslechlo i dalších pět z původně osmi obžalovaných v hlavní větvi případu lihové mafie. Březinova kauza zaměstnává policii a žalobce od podzimu 2012, kdy se v souvislosti s metylalkoholovou aférou zaměřili na nelegální výrobny lihovin.

Foto: Aleš Fuksa, Právo

Trestní stíhání trojice celníků Okresní soud ve Zlíně zastavil

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám