Hlavní obsah

Pražský soud povolil vydání údajných teroristů do USA

– Praha • Aktualizováno
Novinky, bad

Trojici mužů, které USA viní ze spolupráce s teroristy, povolil v úterý pražský městský soud vydat do Spojených států. Rozhodnutí však ještě není definitivní, muži proti němu podali stížnost, případ tak poputuje opět k Vrchnímu soudu.

BEZ KOMENTÁŘE: Eskorta přivádí obviněné muže k souduVideo: Novinky

 
Článek

„Vydání osob Faouzi Jabera, Alího Fajáda a Chalída El Marabího je přípustné k trestnímu stíhání do Spojených států amerických, pro skutky popsané v návrhu státního zástupce,“ uvedl předseda senátu soudu Luboš Vrba.

USA občany Pobřeží slonoviny, Libanonu a Ukrajiny viní z toho, že slíbili americkým agentům vydávajícím se za členy kolumbijské teroristické organizace FARC dodávky zbraní včetně raket země-vzduch. Faouzi Jaber měl také přislíbit pomoc s převozem a uskladněním kokainu v západní Africe. Celkově mělo jít o drogy a zbraně v hodnotě přes 160 miliónů korun.

Foto: ČTK

Alí Fajád (na snímku vpravo)

Jaber si měl k obchodu přizvat Chalída El Marabího, občana Pobřeží slonoviny a Libanonu, coby zkušeného obchodníka s drogami, a Alího Fajáda, který má zase zkušenosti v obchodu se zbraněmi.

V dubnu 2014 muže zadržela česká policie v jednom z pražských hotelů.

„Vše bylo vykonstruované a vyprovokované,“ prohlásil již dříve u soudu Fajád. Ten stejně jako zbylí dva zadržení muži vinu odmítá a s vydáním do USA, kde jim hrozí až doživotní tresty, nesouhlasí. „Rok a půl jsem neviděl slunce. Připadám si jako trestaný, aniž bych něco udělal,” poukázal před týdnem Fajád na to, že jsou zadržováni ve vazbě od jara loňského roku.

Češi v Libanonu zmizeli s Fajádovým bratrem

Případ souvisí také s únosem pětice Čechů v Libanonu. Alí Fajád je totiž bratrem taxikáře Saíba Muníra Taánama, který řídil automobil, z něhož v červenci tohoto roku zmizela v Libanonu pětice Čechů. Alí Fajád následně „zcela vyloučil jakoukoli možnou souvislost mezi zmizením pohřešovaných osob a jeho rodinou“. Sám byl prý podle svého právníka Vladimíra Řičicy událostí šokován.

Městský soud v Praze již jednou povolil trojici mužů vydat, jeho rozhodnutí ale letos v květnu zrušil Vrchní soud a věc vrátil k novému projednání.

Městskému soudu uložil, aby si nechal od americké strany doplnit vyjádření především o to, zda bylo žalované jednání trojice mužů vyprovokované agenty amerického protidrogového úřadu DEA, a také aby si soud nechal upřesnit ujištění o případném zacházení na území USA.

„Úřad DEA v žádném případě nelákal obžalované ke spáchání trestného činu, který předtím neměli v úmyslu spáchat. Vyšetřování DEA nebylo policejní provokací,“ uvedly Spojené státy v oficiálním vyjádření.

Jen „popíchnutí”

„Ve světle rozhodnutí Evropského soudu pro lidská práva či českého Ústavního soudu se dovozuje, že se jednalo o případnou provokaci na bázi sting operation - 'popíchnutí', která ještě nemá atributy policejní provokace, a nezbavuje tak dané osoby trestní odpovědnosti za uvedené jednání,“ řekl Vrba.

„Poskytnuté záruky zavazují vládu Spojených států amerických, alespoň v to doufáme, k jejich dodržování,“ doplnil.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám