Hlavní obsah

Policisty ohrozila tuberkulóza

Novinky, Barbora Silná
LIBEREC

Otevřenou tuberkulózou jsou ohroženi policisté, kteří slouží na libereckém obvodním oddělení v Krajinské ulici. V prvních zářijových dnech se totiž dozvěděli, že muž žijící v nájemním bytě nad jejich obvodním oddělení byl hospitalizován z otevřenou tuberkulózou v plicní léčebně. Právu to sdělila mluvčí liberecké policie Vlasta Suchánková.

Článek

Jedná se asi o 40 policistů, kteří nyní musí chodit na snímkování ze štítu a při jakýchkoliv nepatrných obtížích musí vyhledat služebního lékaře. Zatím ale neznáme výsledky," dodala policejní mluvčí. Nájemník v domě podle informací Práva onemocněl tuberkulózou opakovaně. "Před lety to byl můj pacient. Teď je to ale pacient kolegyně v plicní ambulanci," řekl Právu primář plicního oddělení Nemocnice Liberec Jiří Vytiska.

Nákaza tuberkulózou se podle Vytisky přenáší většinou kapénkovou nákazou. Ve výjimečných případech může k přenosu dojít i infikovanými potravinami a nebo prachem. Inkubační doba u TBC se nedá přesně určit. Léčení tuberkulózy pak probíhá asi půl roku. Šest týdnů až dva měsíce jsou pacienti hospitalizováni v nemocnici a potom se musí podrobit ambulantní léčbě.

Ročně se v okrese Liberec vyskytne několik případů nákazy tuberkulózou. Počet případů tuberkulózy podle Vytisky v posledních třech letech na Liberecku klesá. Počty případů přitom do roku 1989 každoročně klesaly, následně deset let jejich počet zůstal prakticky srovnatelný a v posledních letech výskyt TBC opět klesá.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám