Hlavní obsah

Policie zdvojnásobila hlídky na silnicích, od pátku i tak zemřelo 13 lidí

PRAHA

České silnice a dráhy zažívají další tragický víkend. Od pátku zahynulo při dopravních nehodách už 13 lidí, a to navzdory dopravněbezpečnostním akcím, o kterých policie v pátek informovala v reakci na nepříznivou statistiku nehodovosti za uplynulé dubnové dny. Dosud v tomto měsíci vyhaslo při dopravních nehodách celkem 42 lidských životů.

Článek

"V současnosti probíhá na regionální úrovni 200 dopravněbezpečnostních akcí, to je dvojnásobek běžného počtu," řekl Novinkám mluvčí policejního prezidia Jiří Vokuš.

Připustil ale, že ani při takovém nasazení policistů nelze zabránit jednotlivým tragickým nehodám. "Ten dozor je jen jedním z prvků systému dopravní bezpečnosti. Tím nejdůležitějším jsou řidiči samotní," apeloval Vokuš na nedisciplinované hazardéry za volantem. "Neplatí rovnice, že čím více je policistů na silnicích, tím méně je nehod," dodal.

Pro posílení bezpečnostních akcí v regionech se policie rozhodla poté, co statistiky z první dubnové dekády ukázaly výrazný nárůst nehodovosti s tragickými následky. Během prvních deseti dnů zemřelo na silnicích 28 lidí. To je sice o sedm méně než loni ve stejném období, ale o osm více než v roce 2006. Příčinou smrtelných nehod je čím dál víc nesprávné předjíždění. Dalším tragickým neduhem je nedání přednosti v jízdě.

"Po první dekádě jsme se rozhodli, že je třeba výrazně proti tomu zakročit," řekl Vokuš s tím, že bezpečnostní akce byly naplánovány na tento a příští týden.

Tragická sobota

V sobotu zemřelo na českých silnicích šest lidí. Ráno zahynul u Borkovan Na Břeclavsku mladý muž poté, co ho srazil autobus společnosti Student Agency. Při nehodě v obci Olšinky nedaleko Golčova Jeníkova na Havlíčkobrodsku zemřel osmadvacetiletý řidič. Střetl se s nákladním autem, které vjelo do protisměru.

Krátce po poledni zahynul při hromadné nehodě tří aut u Křenov na Domažlicku řidič jednoho z vozidel a další pět lidí bylo zraněno.

Dvě odpolední nehody na dálnici D5 poblíž Rudné si vyžádaly jednoho mrtvého a sedm zraněných. Nejdříve se srazila dvě auta, do přijíždějící sanitky poté vrazil další osobní vůz a zranil její posádku. Ve voze při tom zahynula spolujezdkyně.

:. Dopravní nehoda na dálnici D5. FOTO: Pro Novinky Tomáš Bouchal

Večer zahynul na Novojičínsku třicetiletý řidič z Libhoště, který nezvládl řízení a ve vysoké rychlosti narazil do sloupu. Jeho devatenáctiletou spolujezdkyni v kritickém stavu převezl vrtulník do nemocnice.

V noci zemřel při havárii kamionu a čtyř osobních aut na dálnici D1 jedenáctiletý chlapec, dalších pět lidí bylo zraněno. Podle policie se srážka stala poté, co neosvětlený kamión zůstal po předchozí nehodě stát napříč silnicí a přijíždějící vůz do něj narazil.

K páteční bilanci přispěla srážka tramvají v Ostravě

Tragickým dnem na českých silnicích byl i pátek, kdy zahynulo sedm lidí. Tři životy si vyžádala čelní srážka tramvají v Ostravě, jednou z obětí byl čtyřletý chlapec. Podle dosavadních informací bylo při této nehodě zraněno dalších 38 lidí, z toho 13 těžce.

Další tři lidé v pátek zemřeli při autonehodách, z toho dva motocyklisté. Patnáctiletá dívka navíc nepřežila srážku s vlakem.

Anketa

Jak lze podle vás snížit počet obětí dopravních nehod v ČR?
Více policistů na silnicích, tvrdší postihy
64,6 %
Osvěta a prevence
11,7 %
České řidiče změnit nelze
23,7 %
Celkem hlasovalo 13762 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám