Hlavní obsah

Policie navrhla obžalovat pražského imáma z podpory terorismu

Praha

Policie navrhla obžalovat bývalého pražského imáma Samera Shehadeha, jeho bratra a švagrovou z podpory terorismu. Hrozí jim pět až 15 let vězení, uvedl ve čtvrtek server SeznamZprávy.cz. Žalobce Marek Bodlák z Vrchního státního zastupitelství v Praze o případné obžalobě rozhodne do tří týdnů.

Foto: Novinky

Samer Shehadeh vypovídal v kauze Dominika Kobulnického

Článek

Kriminalisté trojlístek stíhají kvůli tomu, že se údajně podílel na činnosti jedné ze sesterských organizací al-Káidy v Sýrii.

Z policejního spisu podle serveru vyplývá, že Shehadeh řídil komunikaci mezi jednotlivými obviněnými i dalšími lidmi v Sýrii. Údajně se také podílel na cestě tří lidí do Sýrie, z nichž jeden byl později zabit v bojích.

Shehadeh podle vyšetřovatelů teroristy i financoval, peníze měl získat ze sbírek organizovaných mezi českými a slovenskými muslimy.

Zadržený imám se brání. V Sýrii prý islamisté bojují s „okupanty“

Krimi

Shehadeh je od loňského listopadu ve vazbě. Policie ale neví, kde jsou další dva obvinění.

Shehadeh opustil ČR v roce 2017, loni byl dopaden v Jordánsku a převezen zpět do Česka. V květnu jako svědek vypovídal před soudem v případu Slováka Dominika Kobulnického obžalovaného z přípravy teroristického útoku.

Shehadeh uvedl, že Kobulnického potkal několikrát v mešitě v Praze. Více se s ním ale nesblížil, protože si myslel, že patří k Bezpečnostní informační službě (BIS).

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám