Hlavní obsah

Po její službě byl pacient v bezvědomí, zaznělo u soudu se sestrou z Rumburku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ústí nad Labem

Několik svědků popsalo v pátek u Krajského soudu v Ústí nad Labem chování zdravotní sestry Věry Marešové a zkušenosti s ní. Marešová je obžalovaná ze šesti vražd, které se měly odehrát v Lužické nemocnici v Rumburku. Sestra byla údajně málo empatická a práce ji moc nebavila.

Foto: Aleš Pelikán, Právo

Obžalovaná zdravotní sestra Věra Marešová u pondělního soudu

Článek

Pátý den procesu u soudu nejprve vypovídal lékař Jan Novák, který popsal jeden problém s obžalovanou. „Po její (Věry Marešové - pozn. red.) službě byl nalezen pacient v bezvědomí,” uvedl.

Jako pochybení bývalé sestry označil to, že nereagovala na změnu stavu pacienta a nepřivolala lékaře. U pacienta nastala podle svědka hypoglykémie (pokles hladiny cukru v krvi). „Na pochybení jsem reagoval tak, že je potřeba zjistit, co a jak se stalo. Pak mi bylo řečeno, že je to kázeňsky vyřešeno,” řekl lékař.

Bývalá zdravotní sestra obžalovaná ze šesti vražd u souduVideo: Aleš Pelikán, Právo

Stav u pacienta mohl podle něj nastat mimo jiné chybným podáním inzulinu. Marešovou označil doktor za sestru, která nebyla k pacientům vstřícná, chyběla jí empatie, byla k lidem tvrdá. Podobně se vyjadřovali i další svědci. „Pacienti ji nezajímali,” uvedla svědkyně, která zpracovávala chorobopisy.

Pacientům dávala tišicí léky

Jiná zdravotní sestra popsala případ, kdy našla při noční službě s Marešovou vyvěšený telefon, na který zvonili pacienti oddělení. O chybném podání morfia obžalovanou mluvila u soudu další svědkyně. „Rozdíl byl v podání množství i způsobu aplikace morfia mojí mamince, která ležela na oddělení,” řekla zdravotní sestra.

„Měla dostat látku pod kůži, a dostala ji do žíly,” doplnila. Případ prý s Marešovou řešila. „Řekla mi, ‘co bys chtěla, vždyť máma stejně za chvíli umře‘,” řekla zdravotní sestra.

Poslední páteční svědkyně popisovala také spavost pacientů po službách obžalované. „Pak se našly i ampule s tišicími léky,” uvedla. „Dávala jim (pacientům) to (tišící léky) sama od sebe, aby si ulehčila práci,” řekla svědkyně Svobodová.

Vinu odmítá

Stejný motiv údajných šesti vražd uvádí i obžaloba. Marešová podle žalobce pacienty zabíjela vysokými dávkami draslíku od roku 2010 do loňska. Nejmladší oběti bylo 35 let, nejstarší 85 let. Obžalovaná vinu u soudu odmítla, zpochybnila i znalecké posudky.

Hlavní líčení bude pokračovat v polovině srpna výslechem dalších svědků. Teprve poté budou předvoláni soudní znalci. Rozsudek v srpnu pravděpodobně nepadne. Ještě před pokračováním procesu bude soud rozhodovat o setrvání Marešové ve vazbě.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám