Hlavní obsah

Piráti jsou mi v patách. Seniorka poslala „námořníkovi z Itálie“ statisíce

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ochota věřit báchorkám internetových podvodníků vydávajících se za různé profese v cizině a posílat jim nemalé peníze nezná v Česku mezí. Policie nyní vyšetřuje podvod za 1,5 milionu korun, které seniorka z Děčínska dala architektovi ze Švédska s projektem podmořského hotelu na Kubě a námořníkovi z Itálie na cestě do Austrálie a s piráty v patách.

Foto: Envanto

Ilustrační foto

Článek

Nemine týden, aby policisté nejméně v jednom z krajů Česka neinformovali o v posledních letech se množících podvodech, které jsou přitom jako přes kopírák: oběť naváže kontakt s někým, kdo ji osloví přes internet, kdy slibuje seznámení nebo potřebuje pomoci.

Ať už jedno, nebo druhé, ve finále z důvěřivce vytáhne peníze a často jde o statisícové částky, přičemž výjimkou nejsou ani cifry v řádu milionů korun.

O aktuálním případu, nad kterým kriminalisté nevěřícně kroutí hlavou, ve středu informovala mluvčí ústecké policie Eliška Kubíčková. Obětí je podle ní seniorka z Děčínska, její věk neupřesnila.

Švindl v přímém přenosu. Muže u bitcoinmatu na poslední chvíli zastavil policista

Krimi

„Na sociální síti se koncem září  loňského roku seznámila s mužem, který se jí představil jako architekt ze Švédska. Komunikace pokračovala přes WhatsApp. Ženu si podvodník obratnou konverzací brzy získal na svou stranu. Napsal jí, že vyhrál soutěž na stavbu podmořského hotelu na Kubě,“ popsala mluvčí.

Následovala prosba, jestli by si mohl na ženinu adresu nechat zaslat balíček, který by vyzvedl, až za ní přicestuje. Seniorka na to kývla, načež jí přišel e-mail s pokyny k zaplacení 3550 eur na bankovní účet za doručení balíčku. Žena neváhala a zaplatila.

„Následně v období od září 2022 do února 2023 obdržela několik dalších e-mailů s pokyny a s  výzvami k  uhrazení dalších finančních částek v eurech v různých výších,“ pokračovala Kubíčková.

Kromě převodů žena také vložila peníze do automatu na virtuální měnu bitcoin v Děčíně. Celkem falešnému architektovi poslala 1,2 milionu korun.

Falešný manažer Bon Joviho obral ženu z Pardubického kraje o 600 tisíc

Krimi

Ve většině případů, o kterých policie dříve informovala, v této fázi příběh končil, když se oběť přihlásila policii s podezřením, že ji někdo podvedl.

Jenže u seniorky z Děčínska to nebylo všechno - ještě letos v lednu se znovu přes internet seznámila, tentokrát s domnělým vdovcem, který měl pracovat v Itálii jako námořník a právě měl plout do Austrálie.

„Při bouři se na lodi porouchaly motory a nadřízení posádce poručili, aby všechny své cennosti z lodi odeslali, kdyby loď náhodou přepadli piráti. Tato legenda byla zřejmě pro ženu dostatečně důvěryhodná a nechala se přesvědčit opět k zaslání balíčku na svou adresu a k platbě za jeho doručení,“ uvedla mluvčí. Námořník stál seniorku dalších 300 tisíc korun.

Falešný vojenský lékař vymámil od ženy z Plzeňska přes milion korun

Krimi

Celkem žena naposílala pochybným kontaktům více než 1,5 milionu korun. Kriminalisté případ prověřují jako podvod, za který hrozí vzhledem k výši způsobené škody až osm let vězení.

Policie před podobnými podfuky opakovaně varuje. „Podvodníci mají různé legendy a praktiky, jak z důvěřivých lidí vylákat peníze. Vystupují pod různými identitami - jde o americké vojáky, právníky, lékaře, umělce, obchodníky či námořníky. Buďte proto obezřetní a dobře si rozmyslete, komu a za co své peníze posíláte,“ zdůraznila Kubíčková.

Falešný americký generál připravil ženu z Olomoucka o stovky tisíc, pak vydíral fotkami

Krimi

Kromě zmíněných báchorek se rozšířily také podvody založené na tvrzení, že bankovní účet oběti někdo napadl a své finance může ochránit jedině půjčkou a vkladem do bitcoinmatu.

Právě podobné vklady mluvčí rovněž zmínila jako značné riziko. Pokud člověk naletí a instrukce do puntíku následuje, o peníze nenávratně přijde. Bitcoinmat totiž není žádná bankovní úschovna, ale přístroj určený k nákupu kryptoměny.

Stvrzenka od vkladu je úplně k ničemu, protože vkládající nemá heslo k bitcoinovému účtu. Do této virtuální peněženky, a tudíž k penězům uvnitř, se nikdo jiný kromě podvodníka nedostane.

Podvodník oklamal ženu z Brněnska báchorkou o nabouraném účtu, poslala mu tři čtvrtě milionu

Krimi

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám