Hlavní obsah

Ohořelá postel, z trosek domu stoupá dým. Zkáza v uzavřené zóně v Mezné

Mezná (Hřensko)

Uličky malebné vesnice Mezná v Národním parku České Švýcarsko zahalil štiplavý kouř ze spálených stromů. Domy u lesa jsou poničené plameny, některé dokonce lehly popelem. Jedno hasičské auto míjí další, nad hlavou létají s ohlušujícím rámusem vrtulníky, které vzápětí shazují v okolí vodu z bambi vaku. Likvidace ohnivé zkázy v nejvíc postižené obci ani po desítkách hodin zdaleka nekončí.

Likvidace a následky požáru v obci Mezná a okolí Video: Jakub Bartosz, Novinky

 
Článek

Silnici z Hřenska směrem do zhruba pět kilometrů vzdálené Mezné lemuje z obou stran souvislý pás spáleniště, ze kterého trčí ohořelé stromy. Ze strání stoupá dým a na některých místech stále drobně hoří.

Stejně jako Hřensko je i Mezná kvůli likvidaci požáru v zakázané zóně. Zatímco ostatní obce v oblasti zažily „pouze“ evakuaci, plameny v Mezné nejen že vyhnaly lidi, ale způsobily i značné škody na jejich obydlích.

Na místo se redakce Novinek dostala v úterý autem po domluvě s týmem hasičů, který monitoruje situaci v zasažené oblasti. Pod jejich dohledem bylo možné nahlédnout s kamerou do míst, kam to bezpečnost situace dovolila.

Foto: Jakub Bartosz, Novinky

Požárem zničený les nedaleko Hřenska

Jak velkou plochu oheň zasáhl, je čím dál víc patrné na cestě po kopcích, odkud jsou na všechny strany vidět v kouřové cloně mohutné sloupy dýmu.

Stačí prvních pár minut jízdy kolem spáleniště, a redaktora s kameramanem i v autě začaly pálit a slzet oči a hůře se jim dýchalo.

Až s odstupem se ukázalo, že to nebylo zdaleka to nejhorší. Tím byl nakonec pohled na poničenou vesnici, kam jsme vzápětí zanedlouho dorazili.

Foto: Novinky

Likvidace a následky požáru v obci Mezná

Z evakuované vesnice Mezná zmizel běžný život, který dočasně nahradil hluk hasičské techniky. Vypadá to, že bezprostřední nebezpečí již nehrozí, živel ale po sobě nechal spoustu ohnisek hoření a doutnající krajinu.

Uličky mezi rodinnými domy, ve kterých místní často nabízejí ubytování, protkaly hasičské hadice, kterými se pumpuje voda do míst, kde nejsou její zdroje.

Zkáza na domech není patrná na první pohled, protože ty poničené zasáhly plameny mnohdy jen z části.

Příkladem je u jednoho z nich nedotčená zahrada s dětským koutkem s pískovištěm, hračkami a skluzavkou, kdežto za rohem, kde už je na metry blízko les, je dům ohořelý.

Třetí den boje s pekelnými plameny: Stovky hasičů, desítky evakuovaných. Konec v nedohlednu

Krimi

Stavení opodál ale plameny pohltily a zachránit se ho nepodařilo. Zůstaly jen doutnající trosky, ze kterých trčí zničená vana a zbytky elektroinstalace.

Ničivou sílu plamenů pak zlověstně dokládá zčernalý objekt v rohu – z větší vzdálenosti připomíná poskládaná ohořelá prkna, při bližším pohledu je vidět shořelé dvoulůžko v ložnici, která už nemá zdi a střechu.

Foto: Novinky

Následky rozsáhlého lesního požáru v obci Mezná, kde plameny zničily domy.

V Mezné, kde se eviduje na 80 adres, oheň zasáhl nejméně šest domů, dva z nich zcela zničil. Na návsi mezi vzrostlými stromy, které plameny ušetřily, je improvizované hasičské stanoviště.

Desítky profesionálních a spousty dobrovolných hasičů a hasiček tady hledají chvíle na odpočinek, než budou ve shořelé pustině střídat svoje kolegy.

Není jim do řeči a snaží se nabrat síly. V tom jim pomáhá podpora z nedalekého Hřenska, odkud přijíždí proviant – balená voda a svačiny.

Nad hořícími lesy lehce sprchlo

Domácí

Při rozsáhlém požáru v Českém Švýcarsku na Děčínsku, který vypukl v neděli a podle informací ze středy zasáhl plochu nejméně 1000 hektarů, se hasiči potýkají hlavně s náročným lesním terénem ve skalách.

Prodírají se do míst mimo turistické trasy, kudy ani drobné stezky nevedou. A musí tam dostat vodu.

Foto: Jakub Bartosz, Novinky

Les v Českém Švýcarsku zničený požárem

Vedle toho se musí mít na pozoru před vážným nebezpečím, kterým jsou padající stromy. Každou chvíli se některý z ohořelých kmenů, které trčí ze spálené země a houpají se ve větru, zlomí se a zřítí za hrozivého dunění.

Foto: Novinky

Likvidace a následky požáru v obci Mezná a okolí

Narychlo opuštěné domy v Mezné se staly smutnými kulisami náročného boje s přírodním ohněm, který trvá už několik desítek hodin.

Rámus z cisteren a čerpadel občas přehlušuje rachot motorů helikoptér ze začouzeného nebe, doprovázený svištěním jejich rotujících lišt.

Vrtulník pravidelně zakrouží nad údolím a do strání pošle z bambi vaku stovky litrů vody. Vzápětí se stejným úkolem vyletí z dýmu dvouplošník.

A takhle stále dokola. Boj se skrytými ohnisky požáru kolem Mezné a Hřenska nekončí.

Reklama

Související články

Požár dělá velký úklid. Zvěř čeká hostina

Z lidského pohledu je požár v Národním parku České Švýcarsko tragický, pro přírodu a zvěř je to však pozitivní zpráva. Lesu totiž pomůže k větší rozmanitosti...

Výběr článků

Načítám