Hlavní obsah

O obnově řízení pro Kramného má rozhodovat stejná soudkyně, která jej poslala za mříže

Právo, ČTK, hon

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ostrava

O žádosti dvojnásobného vraha Petra Kramného, který byl pravomocně odsouzen na 28 let za vraždu manželky a dcery v Egyptě, o obnovu řízení má rozhodovat stejná soudkyně, která ho poslala za mříže. Novinářům to ve čtvrtek řekla mluvčí Krajského soudu v Ostravě Klára Krystynová. Senát soudu podle ní rozhodl, že se necítí podjatý, jak obhájkyně Kramného tvrdí. Proti rozhodnutí si ale ještě může Kramný podat stížnost.

Foto: Aleš Honus, Právo

Kramný u Okresního soudu v Ostravě

Článek

Trestní senát o tom, že soudkyně není podjatá, rozhodl v neveřejném zasedání. „Bylo rozhodnuto o nevyloučení předsedkyně senátu a členů senátu z vykonávání úkonů trestního řízení v trestní věci odsouzeného Petra Kramného, a to v řízení o návrhu na povolení obnovy vedeném u Krajského soudu v Ostravě," sdělila Krystynová.

Kramný byl odsouzen za to, že v roce 2013 na dovolené v egyptském hotelu zavraždil elektrickým proudem svou manželku a dceru. Vinu popírá. Byl odsouzen na základě nepřímých důkazů, které ale podle soudu tvoří ucelený řetězec, jehož články na sebe navazují a podporují se. Znalecké posudky při tom hrály zásadní roli.

Těla po převozu do České republiky pitvali znalci z Ústavu soudního lékařství v Ostravě, kteří došli k závěru, že oběti zemřely po zásahu elektrickým proudem. Podle znaleckého posudku, který si dala vypracovat obhajoba, byla nejpravděpodobnější příčinou smrti otrava. Soud si proto objednal revizní posudek, který se přiklonil k zásahu elektrickým proudem.

Policie poté obvinila znalce Radka Matlacha a Igora Farkaše, jejichž expertizou se zaštiťovala obhajoba, z křivé výpovědi a nepravdivého znaleckého posudku. Okresní soud v Ostravě jim minulý týden udělil podmíněné tresty a pětiletý zákaz činnosti.

Reklama

Související články

Ústavní soud zamítl Kramného stížnost

Ústavní soud zamítl stížnost Petra Kramného, který byl za vraždu manželky a dcery o dovolené v Egyptě potrestán 28 lety vězení, na údajné pochybení v jeho...

Výběr článků

Načítám