Hlavní obsah

Nejhůře dopadli lidé, kteří se propadli z druhého patra, řekl šéf záchranky

Právo, Stáňa Seďová

Šéf pražské záchranky Zdeněk Schwarz v rozhovoru pro deník Právo popisoval záchranné práce po výbuchu v domě v centru Prahy, při němž se zranilo přes 40 lidí.

Foto: Milan Malíček, Právo

Pohled na vyklizenou Národní třídu

Článek

Kolik lidí bylo skutečně raněno, jak vážně a byli všichni Češi?

Na místě jsme ošetřili na čtyři desítky lidí, z čehož několik z nich poté odešlo, a další jsme převáželi do nemocnic. Nejvíce pacientů převzala Thomayerova nemocnice, další pak Nemocnice Na Františku, Motol, vinohradská nemocnice a ostatní pražské nemocnice. Přepravovali jsme i dvě děti, ale nezraněné – jely s matkou, která byla zraněna. Kromě Čechů byli mezi zraněnými i dva Kazaši, dva Portugalci, jeden Němec a Slovák.

O jak vážná zranění šlo?

Převážně šlo o lehká zranění. Škrábance, tržné rány, poškození bubínku. Vážně zraněna byli pětačtyřicetiletá žena a pětašedesátiletý muž. V těchto případech šlo o zlomeniny dolních končetin, pánve a vážně poškozený zvukovod od výbuchu. Nejhůře to odnesli lidé, kteří se propadli z druhého patra domu, protože výbuch nevydržely stropy prvních dvou pater.

Foto: Michal Doležal, ČTK

Ředitel Zdravotnické záchranné služby Zdeněk Schwarz

Předpokládáte, že zůstal ještě někdo pod sutinami?

Původní informace nasvědčovaly tomu, že by mohli být v troskách domu zavaleni tři lidé. Ale nakonec jsme mezi sutinami našli dva jen s lehčími zraněními.

Už odpoledne nebyl nikdo pohřešován ani policií, takže předpokládáme, že ne. Stejně tak psi v prostoru zříceného domu nereagovali tak, že by se tam měl někdo nacházet. Přesto hasiči budou trosky prohledávat, než budeme mít úplnou jistotu.

BEZ KOMENTÁŘE: Letecké záběry na Divadelní uliciVideo: Policie ČR

Vznikly v nemocnicích kvůli příjmu pacientů z Divadelní ulice problémy?

Nemám odnikud zprávy, že by byl problém. Ve všech nemocnicích, co vím, to zvládli v běžném režimu. Proto jsme také převáželi pacienty do různých zařízení, aby nebylo jedno přehlceno.

Do Thomayerovy nemocnice osm, do Nemocnice Na Františku čtyři, stejně tolik do Motola, do vinohradské nemocnice pět, na Bulovku čtyři a do dalších zařízení se převáželo po dvou pacientech.

Kolik záchranářů na místě zasahovalo? Byla ­ochro­mena péče o jiné pražské pacienty?

Na místě jsme měli dvacet sanitek, speciální vozy, ale Golem – naše největší mobilní stanoviště – nakonec zapojen nebyl. Nebylo ho zapotřebí. Do převozů pacientů z celé Prahy se zapojily privátní záchranářské služby, za což jsme jim velmi vděční. Za den převezli devatenáct pacientů.

Dá se včerejší (pondělní – pozn. red.) výbuch plynu přirovnat náročností zásahu k jiné pražské tragické události, nebo šlo o největší zásah v historii pražské záchranné služby?

Asi nejbližší by bylo srovnání s výbuchem granátu v ulici Na Příkopě 1. srpna 2004. Tam bylo sedmnáct zraněných, převážně cizinci.

Kromě tohoto kasina se ještě odehrál podobný zásah v roce 2006 na Arbesově náměstí. Tam bylo sice evakuováno deset lidí, dva zranění, ale bohužel také dva mrtví.

Poslední tragická událost tohoto rozsahu byla po zřícení opravovaného domu v Soukenické ulici před necelými čtyřmi lety. Ale tam jsme my nakonec ani výrazně nezasahovali, protože čtyři dělníci pracující na stavbě zemřeli pod sutinami.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám