Hlavní obsah

Nechtěl jsem zabíjet, zvrtlo se to, vysvětloval u soudu klánovický vrah. Sám si navrhl doživotí

Novinky, bad
Praha
Aktualizováno

Padesátiletý Oldřich Konrád, obžalovaný z vraždy staré tři roky v Klánovickém lese, v úterý u pražského městského soudu přiznal, že po své oběti střílel. Odmítá ale, že by muže chtěl usmrtit.

Soud s vrahem z KlánovicVideo: Novinky

 
Článek

„Napadl jsem ho v úmyslu odcizit mu detektor kovu,” uvedl u soudu. Dvě rány, které muže trefily do hlavy, byly prý dílem náhody během potyčky. Třetí Konrád oběti zasadil prý z milosti. Konrádovi hrozí za vraždu a další trestné činy až 20 let vězení, případně i výjimečný trest. Sám pro sebe žádá doživotí.

Konrád podle obžaloby před třemi roky v červnu v Klánovickém lese na Praze-východ pětkrát vystřelil na Uzbeka, který tam pomocí detektoru kovu hledal kovové předměty. Tři z kulek zasáhly Uzbeka do hlavy a muž na místě zemřel.

Konrád podle žalobkyně střílel, protože se amatérský hledač dostal až příliš blízko (asi na sto metrů) jeho skrýše s nakradenými šperky a dalšími věcmi. Obžalovaný ale u soudu tvrdil, že chtěl muži pouze ukrást detektor kovu, během nastalé strkanice ale vyšly, podle Konráda náhodně, dvě rány z pistole a trefily Uzbeka do hlavy. Když pak Konrád viděl, že muž umírá, střelil ho ještě jednou „z milosti”.

Pátrání po podezřelém z vraždy. Archivní videoVideo: Novinky

„Kategoricky nesouhlasím s tvrzením státní zástupkyně, že jsem (poškozeného) napadl v úmyslu ho usmrtit. Napadl jsem ho v úmyslu odcizit mu detektor kovu,“ prohlásil Konrád s tím, že ke střelbě došlo až během „nešťastné potyčky“, která nastala. „Kvůli detektoru kovu se přece lidi nestřílej,“ dodal obžalovaný.

„Nebylo v plánu, že bych mu chtěl něco udělat. Šel jsem s tou pistolí k němu, natáh jsem ji. Měl jsem za to, že je to dostatečnej argument,“ vysvětloval Konrád, proč se muži snažil ukrást detektor kovu s pistolí v ruce.

Konrád pak mrtvému sebral kýžený detektor, schoval ho do křoví a vrátil se domů. Tam si ošetřil ránu na hlavě, kterou během krátké rvačky utrpěl, vzal si batoh a vyrazil zpět na místo činu, kde vykopal svůj nakradený „poklad“ a muži ukradl mobil. Prý proto, aby policie podle signálu nemohla tělo lokalizovat.

Před zapálením těla pronesl modlitbu

„Doma jsem si uvědomil, že na něm asi zůstaly moje otisky prstů nebo DNA, a napadlo mě polít ho benzínem a zapálit,“ popsal další jednání Konrád. Druhý den si proto koupil benzín, vrátil se na místo činu a tělo muže hořlavinou polil.

Nad tělem oběti podle dopisu, který zaslal z vazby soudkyni, pronesl Konrád „krátkou modlitbu“: „Promiň, kamaráde, ať je ti země lehká.“ Pak škrtl zapalovačem a z místa odešel. „Bylo mi ho líto,“ komentoval chvíli piety Konrád.

Navrhl si doživotí

Konrád také v dopise sám navrhuje pro sebe trest, a to v současné legislativě trest nejvyšší, tedy doživotí. Podle něj by jeho umístění mezi ostatní zločince nepřineslo nic dobrého, a to ani výjimečný trest mezi dvaceti a třiceti roky.

„Opravdu si myslíte, že po takové době v takovém prostředí vyleze na svobodu dobrý a vyrovnaný člověk?“ ptá se obžalovaný a pokračuje: „Mnou navržený doživotní trest je nejlepší řešení nejen pro vás a pro společnost, ale i pro mě. Věřím tomu, že nebudete mít problém tento můj návrh akceptovat a zdůvodnit.“

Policisté po Konrádovi pátrali téměř dva roky a dopadli ho až před rokem, když se chystal vykrást rodinný domek v Praze. Recidivista se následně přiznal nejen k pokusu o vloupání do domu, ale i ke střelbě v Klánovickém lese. Následně policistům ukázal i novou skrýš poblíž obce Srbsko. V Klánovickém lese mu prý jeho lup vyhrabávali divočáci.

Foto: Policie ČR

Šperky nalezené ve skrýši u podezřelého z vraždy

Vloupačky i pokus o vraždu

Konrád přiznal i další trestné činy, ze kterých je obžalován. Jde o krádež, porušování domovní svobody, poškození cizí věci, pokus o těžké ublížení na zdraví a nedovolené ozbrojování. O Vánocích 2013 totiž Konrád vystřihl otvor do drátěného plotu zahrady rodinného domu na Praze 9, rozbil okno a ukradl věci za 55 tisíc (mimo jiné několikery hodinky, kasičku – prasátko nebo DVD).

Já za to nemůžu, že svět je založenej na penězích
obžalovaný Oldřich Konrád

Na odchodu spatřil Konráda soused a vydal se za ním. Po chvíli se Konrád otočil a z deseti metrů na pronásledujícího muže třikrát vystřelil. Díky pohotové reakci muže, který se po prvním výstřelu natočil ke Konrádovi bokem a zmenšil tím zásahovou pluchu, jej trefil pouze do hýždě.

Konrád byl už v dubnu 1990 odsouzen na sedm let za vydírání a pokus o vraždu. Od té doby se víceméně živil trestnou činností. Pravomocně byl odsouzen za třiadvacet vloupaček, podle policie jich má ale na svědomí mnohem více. „Já za to nemůžu, že svět je založenej na penězích,“ vysvětloval svou kriminální kariéru Konrád.

Reklama

Související témata:

Související články

Muže zastřelili přímo v Klánovickém lese

Zavražděný muž, jehož ohořelé tělo našli v sobotu 14. června občané v pražských Klánovicích, byl zastřelen, a to přímo na místě nálezu. Příčinu smrti upřesnila...

Výběr článků

Načítám