Hlavní obsah

Nadávky a rány pěstí. Učitelka útočila na sokyni v lásce

Plzeň

Jako učitelka v základní škole by měla svým chování jít dětem příkladem. Jenže Jitka Kaiserová nedokázala po rozchodu s manželem ovládat emoce a jeho novou partnerku přes půl roku pronásledovala, vulgárně jí nadávala, a dokonce ji i několikrát fyzicky napadla. Žárlivé útoky nakonec přivedly 57letou pedagožku až k plzeňskému okresnímu soudu.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Její sokyně z ní totiž měla takovou hrůzu, že skončila u psychiatričky, a později se u ní podle znalců rozvinula postraumatická stresová porucha, což je bráno jako újma na zdraví.

Soudkyně Bohdana Kučerová jednání Kaiserové sice označila za protiprávní, ale nakonec ji poslala k přestupkové komisi. „Útoky nebyly tak intenzivní, jak je popsala státní zástupkyně,“ uvedla Kučerová.

Za zločin těžkého ublížení na zdraví a přečin výtržnictví přitom obžalované ženě hrozilo až osm let za mřížemi.

Soka v lásce ubil kovovou trubkou. Dostal 12 let

Krimi

Ataky Kaiserové vůči rivalce začaly okamžikem, kdy jí manžel oznámil, že od ní odchází.

„Nejprve mi posílala nenávistné zprávy, které vždy začínaly slůvkem k…o. Pak to pokračovalo tím, že nekonečně zvonila na zvonek od bytu a pod okny domu vykřikovala vulgární výrazy,“ vypovídala Pavlína Š. (55), která pracuje jako sociální pracovnice v domově důchodců.

Musela zasahovat policie

Podle ní přišel první fyzický kontakt asi po dvou měsících. „Šla jsem vyhodit odpadky, když na mě nečekaně vyběhla zpoza zaparkovaných aut. Bouchla mě pěstí do hlavy a sprostě nadávala. Byla jsem v šoku a celá se klepala,“ pokračovala poškozená. Ve stejném duchu se podle ní vedly následující dva útoky, přičemž při jednom z nich, kdy obě ženy začaly do sebe vzájemně kopat, už musela zasahovat policie.

„Soud má za prokázané, že k fyzickému napadení došlo ve dvou případech, kdy jednou obžalovaná praštila poškozenou pěstí do hlavy a podruhé ji udeřila taškou. Útok přitom doprovázela slovními urážkami,“ konstatovala soudkyně s tím, že šlo o hraniční jednání, kdy už by šlo uvažovat o naplnění skutkové podstaty trestného činu pokusu ublížení na zdraví.

Syndrom zlomeného srdce lze zaměnit s infarktem. Vyvolává ho stres, smutek i radost

Zdraví

„V době napadání jsem musela zajít za psychiatričkou. Měla jsem z ní doopravdy strach. Trpěla jsem úzkostí, špatně spala a každé ráno sledovala z okna, jestli tam někde venku nečíhá. Z domu jsme vycházela jen v opravdu nejnutnějších případech,“ líčila Pavlína Š. své pocity.

Ze znaleckého posudku vyplývá, že v důsledku prožité dlouhodobé stresové situace trpí duševní poruchou. „Ta se projevuje silnými úzkostmi, poruchou spánku, děsivými sny –v podobě inzultací ze strany obžalované – či ztrátou radosti ze života. Rovněž prožívá bezradnost a bezvýchodnost ze stávající situace,“ stojí ve vyjádření odborníků.

Obžalovaná: Je to pro mě potupné

Podle soudkyně ale posttraumatická stresová porucha poškozenou v běžném životě nijak výrazně neomezuje, a tudíž nejde o vážnou újmu na zdraví.

„Samotné fyzické útoky samy o sobě nemohly vést u poškozené k této stresové poruše. Ta by se u ní rozvinula, i kdyby k těm útokům nedošlo. Tou příčinou byla celková situace, kdy ji obžalovaná kontaktovala víc, než je akceptovatelné. V tomto duchu ale obžaloba podaná nebyla,“ uzavřela soudkyně.

Ve své závěrečné řeči Kaiserová vyjádřila lítost nad tím, co se stalo. „Mrzí mě to strašně moc. Že zde stojím, je pro mě potupné a trapné. Ale ne všechno, co je v obžalobě, je pravda,“ uvedla kantorka, kterou zkoumala znalkyně stejně jako poškozenou. „Jednala v prostém afektu v důsledku sporu a vyhroceného vzájemného vztahu dvou sokyň v lásce,“ konstatovala psychiatrička.

Konkurenční techniky flirtování aneb Když chcete porazit své sokyně

Vztahy a sex

Reklama

Výběr článků

Načítám