Hlavní obsah

Na Slovensku ukončili vyšetřování vraždy novináře Jána Kuciaka

Právo, Ivan Vilček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava

V případě loňské vraždy investigativního novináře Jána Kuciaka a jeho snoubenky Martiny Kušnírové bylo ukončeno vyšetřování a zúčastněné strany se nyní mohou seznámit s celým spisem. Vyšetřovatel by měl rozhodnout o podání obžaloby do konce října 2019.

Foto: Radovan Stoklasa, Reuters

Pieta za zavražděného slovenského novináře Jána Kuciaka a jeho snoubenku.

Článek

„Probíhá obeznámení s výsledky vyšetřování,“ potvrdil v pondělí úřad speciální prokuratury s tím, že obeznámení se spisem musí být ukončeno do 4. října 2019. Advokáti poškozených a obhájci obviněných pak mohou podat návrhy na doplnění dokazování, které vyšetřovatel posoudí a pak rozhodne o podání žaloby.

Novináře a jeho snoubenku zavraždili 21. února 2018 v jejich domě v obci Veľká Mača v okrese Galanta. Z vraždy byli obviněni podnikatel Marian Kočner, Miroslav Marček, Tomáš Szabó, Zoltán Andruskó a Alena Zsuzsová. Všichni jsou ve vazbě. Letos v dubnu se bývalý profesionální voják Marček přiznal, že vraždil on, i když původně policie předpokládala, že vrahem je jeho bratranec, bývalý policista Szabó.

Ján Kuciak

  • Zavražděný sedmadvacetiletý Ján Kuciak pracoval pro vydavatelství Ringier Axel Springer, provozovatele serveru Aktuality.sk, tři roky. Jako reportér on-line portálu se věnoval kromě jiného podezřením z daňových podvodů, které se týkaly i lidí označovaných za blízké vládní straně Směr-sociální demokracie premiéra Roberta Fica.
  • Psal také o kontroverzním podnikateli Marianu Kočnerovi, který ho prý zastrašoval. Na sociální síti pak Kuciak uvedl, že na Kočnera podal trestní oznámení a že ani po 44 dnech nebyl případ přidělen konkrétnímu policistovi.
  • Se svou přítelkyní Martinou byl zavražděn 21. února 2018. 
  • Objednavatel/objednavatelé vražd nebyli nikdy za zločin odsouzení. Politici, kteří měli být - byť prostřednictvím přátel - s kauzou spojení, stále figurují v nejvyšších patrech slovenské politiky, včetně Roberta Fica.

Vražda vyvolala masové protesty po celém Slovensku, které vedly k pádu vlády premiéra Roberta Fica (Směr – sociální demokracie). Vládní koalice však pokračovala ve stejném složení a premiérem se stal Peter Pellegrini (Směr).

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám