Hlavní obsah

Myslel jsem, že je to jen chyba, řekl u soudu s rumburskou sestrou lékař

– Ústí nad Labem
Právo, Aleš Pelikán

Jeden z klíčových svědků, lékař Petr Vondráček, který přišel na podivné úmrtí v rumburské Lužické nemocnici, začal v úterý ráno vypovídat v procesu se zdravotní sestrou Věrou Marešovou obžalovanou z celkem šesti vražd. Vondráček při nestandardním úmrtí loni v červnu zajistil důkazy. Podle svých slov před senátem Krajského soudu v Ústí nad Labem si kvůli nestandardní srdeční arytmii myslel, že byl chybně podán draslík.

Foto: Ondřej Hájek, ČTK

Lékař Petr Vondráček, který na podezřelá úmrtí v rumburské nemocnici upozornil, přichází k soudu.

Článek

K nemocné pacientce na jednotce intenzivní péče zavolala lékaře Vondráčka kvůli arytmii na monitoru sestra Marešová. Lékař začal s resuscitací. „Řešili jsme to dvěma výboji, srdeční masáží a kyslíkovou maskou,“ řekl Vondráček. Seniorce již ale nedokázali pomoci.

Podle Vondráčka bylo divné, že se u ženy srdeční arytmie objevila. „Předtím neměla žádnou arytmii. Pojal jsem podezření, jestli nedošlo k chybnému podání draslíku,“ vypověděl Vondráček s tím, že to považoval za chybu Marešové.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Foto: Ondřej Hájek, ČTK

Zdravotní sestra Věra Marešová při úterním soudním přelíčení

Marešová ve své výpovědi v pondělí uvedla, že žena zemřela ve chvíli, kdy jí dokapávala infuze, kterou zavedla kolegyně z denní směny. Obaly od těchto léků podle Marešové nikdo nezkoumal. Denní službu sloužila sestra, která je partnerkou lékaře Vondráčka, řekla Marešová.[celá zpráva]

Nejstarší oběti bylo 85 let

Vztahy s Marešovou považoval Vondráček za nekonfliktní, neměli spolu prý nikdy žádný problém. Podle něj to byla kvalitní sestra, která ale měla s pacienty jen profesionální, nikoliv lidský kontakt.

Bývalá zdravotní sestra obžalovaná ze šesti vražd u souduVideo: Aleš Pelikán, Právo

Marešová byla loni v létě obviněna z vraždy pacientky. Po dalším zkoumání podezřelých úmrtí byla Marešová na podzim obviněna ještě z dalších pěti vražd. Obžaloba tvrdí, že si chtěla ušetřit práci.

Podle obžaloby Marešová poprvé údajně vraždila v roce 2010. Další vražda se prý stala o rok později, loni na jaře se přišlo na dva případy, poslední pak v červnu. Nejstarší oběti bylo 85 let, nejmladší téměř o 50 let méně.

Soud bude v tomto týdnu pokračovat výslechem svědků, především zaměstnanců nemocnice. Obžalované hrozí až doživotní vězení.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám