Hlavní obsah

Matka vražednice není psychopatka, potvrdil znalec

Právo, Petr Kozelka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno

Žádnou duševní poruchou netrpí. Tak zní závěr vyšetření pětadvacetileté Anny D., která v letech 2012 až 2015 zavraždila v Dolních Dunajovicích na Břeclavsku ihned po porodu své tři děti. Projednávání otřesného případu pokračovalo ve čtvrtek u brněnského krajského soudu.

Foto: Petr Kozelka, Právo

Obžalovaná u soudu

Článek

„Obžalovaná netrpí žádnou duševní poruchou, nenašel jsem nic, co by svědčilo pro poruchu osobnosti, postaru řečeno psychopatii. Je pouze jednodušší,“ konstatoval znalec, který ženu důkladně vyšetřil poté, co byla v polovině února 2015 po poslední vraždě vzata do vazby.

BEZ KOMENTÁŘE: Dům, ve kterém nalezli mrtvé novorozeněVideo: Milan Vojtek, Právo

Žena se před soudem ke všemu přiznala s tím, že dva chlapečky a jedno děvčátko zavraždila hned po narození proto, aby nepřišla o svého partnera, kterému tvrdila, že nemůže mít děti. První dvě děti po tajném porodu doma uškrtila a jejich tělíčka dala do batohu na půdu. Třetí dítě nacpala do igelitového pytle a pak jej dala ještě do pytle od granulí, kde se zcela bezbranný novorozenec udusil.

Po tomto porodu ale začala silně krvácet a skončila v nemocnici, kde lékaři přišli na to, že zrovna porodila. Policie našla v zanedbaném domě tři tělíčka.

Chovala se normálně

Podle svědků se žena celé tři roky chovala naprosto normálně. „Kouřila jako fabrika. Jednou jsem si všimla, že má velké břicho, a tak jsem jí řekla, jestli náhodou není těhotná. A ona se do mě pustila, že měla rakovinu spodku a že nemůže mít děti,“ popsala jedna z místních.

„V životě by mě nenapadlo, že by byla těhotná. Jen jsem to jednou dvakrát ze srandy plácnul, ale ona se na mě hned osočila, že jsem blbý,“ dušoval se u soudu ženin přítel. „Mladým jsem se do toho nepletl, jen jednou mi babička říkala, jestli náhodou nebudeme mít rodinu. Když jsem to řekl doma, hned po mně vyjela,“ dodal otec ženina přítele, v jehož domě pár žil.

Poslední šancí obhajoby, jak zmírnit dopad bestiálního chování odkazem na nějaký psychický problém, bude znalecký posudek z psychologie. Ten zazní u brněnského soudu  v polovině října. Pak by měl senát v čele s Pavlem Göthem vynést rozsudek.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám