Hlavní obsah

Kolik je v Česku nebezpečných deviantů? Nikdo neví

– PRAHA
Právo, Jakub Troníček

Kolik lidí představujících pro děti podobné riziko jako Antonín Novák se na našem území pohybuje? Podle odborníků žádné podobné odhady neexistují. Pedofilů sice u nás mohou být až desetitisíce, ale ani v nejmenším neplatí, že by každý z nich mohl zneužít dítě.

Článek

Z celkového počtu případů zneužití dětí jde na vrub pedofilů podle sexuologa Petra Weisse naopak jen jedna desetina. „Zbytek tvoří normální lidé bez jakékoliv deviace,“ řekl k tomu Weiss. Většina pedofilů podle jeho slov nikdy na dítě ruku nevztáhne.

"Sexuálně motivované vraždy dětí jsou u nás každopádně naštěstí zcela výjimečné, případ devítiletého Jakuba je v porevolučním vývoji podle mých informací třetím takovým,“ poznamenal Weiss.

Na lékařské tajemství je i policie krátká

Registr potenciálně nebezpečných deviantů u nás nicméně nikdo nevede, policii v této souvislosti komplikuje situaci zejména fakt, že detektivové nesmějí nahlížet do lékařských evidencí.

"Samozřejmě by nám pomohlo, kdybychom měli přístup do databází takových lidí, ale kvůli lékařskému tajemství a také ochraně osobních dat to není možné. Máme k dispozici pouze vlastní záznamy u těch lidí, kteří se už podobného skutku dopustili,“ řekla k tomu Právu šéfka mravnostního oddělení pražské policie Alena Kolářová.

Mluvčí celorepublikové kriminálky Pavla Kopecká k tomu dodala, že podle lékařské diagnózy policie lidi evidovat nesmí. "Stejně tak nemůžeme vést statistiky např. ani podle příslušnosti k etnickým menšinám,“ poznamenala Kopecká.

Detence od nového roku

Nebezpečným deviantům, kteří se dopustí zneužívání dětí nebo jiných trestných činů, je u nás vedle standardního trestu vězení soudem předepisována i tzv. ochranná ústavní léčba, která probíhá v běžných psychiatrických léčebnách.

"Tam se ale mají léčit pouze ti, kteří se léčit chtějí. Léčbu těch, kteří jsou pro společnost nebezpeční, nemohou ani teoreticky zvládat, protože na takové pacienty nejsou tyto ústavy zařízené,“ uvedl s odkazem na časté útěky deviantů mluvčí ministerstva zdravotnictví Tomáš Cikrt.

V tomto ohledu by se situace měla změnit od nového roku, kdy vstoupí v platnost zákon o tzv. detenčních ústavech, kde by měl na rozdíl od léčeben panovat vězeňský řád.

"Jde o nový typ ochranného opatření pro pachatele závažné trestné činnosti s vysokou mírou nebezpečnosti pro společnost, jejichž duševní stav trvale či dočasně způsobuje, že se takové činnosti dopouštějí,“ řekl k tomu před časem ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil s tím, že do detenčních ústavů by měli být umísťováni pachatelé, u nichž je mizivá pravděpodobnost účinnosti běžné ochranné léčby.

Podle odborníků by se měla nově zřízená detence ukládat zejména vrahům, kteří se dopouštěli násilí už v minulosti a kteří jsou posouzeni jako nebezpeční, stejně jako právě sexuálním deviantům, u nichž ochranná léčba prokazatelně opakovaně selhala.

"Již nyní je připraveno 48 míst v ústavu zřízeném při vazební věznici v Brně, dalších zhruba 150 lůžek bude zřízeno do konce roku,“ dodala v úterý Pospíšilova mluvčí Jitka Zinke.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám