Hlavní obsah

Jeřáb přijel vyprostit havarovanou lokomotivu. Práce komplikuje déšť a bahno

Domažlice

Správa železnic (SŽ) a České dráhy (ČD) zahájily odklízecí práce po středeční čelní srážce vlaků u Milavči na Domažlicku, při níž zemřeli tři lidé a další desítky se zranily. Na místo přijel v noci těžký jeřáb, který bude vyprošťovat vykolejenou a nabouranou lokomotivu.

Záběry hasičů z místa nehody vlakůVideo: HZS Plzeňského kraje

 
Článek

Stojí na louce těsně vedle kolejí a nyní na něj dávají závaží, aby se při manipulaci nepřevážil, protože německá lokomotiva váží přes 80 tun. Za ní už je pouze jeden vagon expresu, ostatní dopravce odtáhl. Protější nabouraný regionální osobní motorový vlak je zatím na místě. Práce komplikuje rozbahněný povrch a déšť.

Na místě, které je ohraničené policejními páskami, jsou týmy SŽ a ČD, vyprošťovací firma se dvěma nákladními vozy a přes deset hasičů.

Foto: Miroslav Chaloupka, ČTK

Na jednokolejné trati u obce Milavče na Domažlicku začali odstraňovat poškozené lokomotivy a vagony dvou vlaků.

Foto: Miroslav Chaloupka, ČTK

Letecké záběry tragické nehody vlaků na Domažlicku

Krimi

"Tahač, který přivezl závaží, klouže a zapadl a pomalu ho tlačí buldozer," uvedl reportér ČTK, který je na místě. Podle pracovníků SŽ už byla louka ve středu měkká a navíc ji rozjezdila vozidla záchranářů.

Letecké záběry tragické nehody vlaků na DomažlickuVideo: HZS Plzeňského kraje

"Poškozených je zhruba 200 až 300 metrů kolejí a musí se vyměnit výhybka. Přesně se to ukáže, až tam ty vlaky nebudou a celé se to projde," řekla mluvčí SŽ Radka Pistoriusová. SŽ tam teď naváží pražce, které se budou měnit. Pokud těžký jeřáb odstraní lokomotivu a regionální vlak kolem dnešního poledne, je podle mluvčí možné dodržet termín zprovoznění jednokolejné trati do pátečních 18.00.

Byla to strašná rána, začaly létat věci, popsala cestující srážku v Západním expresu

Krimi

Podle Dušana Gavendy ze SŽ už policie, inspektoři Drážní inspekce a SŽ ukončili šetření na místě nehody. Kriminalisté zahájili trestní řízení pro podezření ze spáchání trestného činu obecné ohrožení z nedbalosti.

Záchranáři zasahovali u srážky vlakůVideo: Patrik Biskup, Právo

Západní expres se srazil s osobním vlakem ve středu kolem osmé hodiny ráno mezi stanicemi Domažlice a Blížejov u stanice Milavče. Na pomoc vyrazilo 12 jednotek hasičů, záchranáři a čtyři vrtulníky.

Při nehodě zemřeli oba strojvedoucí, ten ze Západního expresu byl nějakou dobu pohřešován, následně jej našli hasiči ve zdemolované kabině. Zemřela také cestující z osobního vlaku. Celkem bylo zraněno 67 lidí, z toho pět lidí těžce. V rychlíku jedoucím z Německa byli také cizinci.

Z Německa přijelo deset sanitek a odvezly si do země deset osob hovořících německy. Podle ministra dopravy Karla Havlíčka jel strojvedoucí Západního expresu na červenou. Škoda byla vyčíslena na 100 milionů korun.

Foto: Miroslav Chaloupka, ČTK

Speciální jeřáb přijel vyprostit lokomotivu

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám