Hlavní obsah

Je to pomsta, tvrdí svědek z kauzy předražených jízdenek k obžalobě z tunelování

– Praha
Novinky, bad

Případ údajného tunelování papírny Neograph začal ve středu projednávat Městský soud v Praze. Obžaloba viní zakladatele společnosti Vladimíra Sittu staršího, jeho syna Vladimíra Sittu mladšího a právníka Martina Kohouta ze zneužití informací a postavení v obchodním styku. Sittovi mladšímu hrozí až deset let vězení, zbylým dvěma až osm let za mřížemi.

Foto: Milan Malíček, Právo

Vladimír Sitta st. (vpravo) se svým právníkem

Článek

Obžaloba tvrdí, že Sitta mladší si ve funkci jednatele firmy Avium Partners nechával Neographem proplácet za zprostředkování zakázek fiktivní faktury, které měl podepisovat z titulu spoluvlastníka firmy Sitta starší. Celkem tak měl Sitta mladší způsobit škodu ve výši 8,2 miliónu korun.

Sitta starší jako jednatel nově založené konkurenční společnosti Nanograph údajně bezdůvodně a vysoko nad cenou prodával Neographu papír, který následně mnohem levněji vykupoval. Měl tím Neographu způsobit škodu téměř tři milióny korun.

Janků Sittu vystrnadil

„Naprosto zásadně nesouhlasím s tím, že bych způsobil jakoukoli škodu firmě Neograph. Naopak jsem vytvářel zisk,“ prohlásil Sitta starší před soudem a dodal, že nezakládal Nanograph jako konkurenční společnost, ale proto, aby dále vyvíjel technologie v papírenském průmyslu.

Neograph koncem roku 2011 převzal po určitých sporech se Sittou starším dosavadní spolumajitel, finančník Jan Janků.

Janků byl podepsán pod podezřelou smlouvou s pražským dopravním podnikem, podle které plynulo z každé jízdenky vytištěné Neographem17 haléřů na konto karibské firmy Cokeville Assets Inc., spolupracující s lobbistou Ivo Rittigem. Podle Sitty staršího, který na smlouvu upozornil, jde o pomstu.

„Ten příběh vypadá velmi komplikovaně, ale je ve skutečnosti jednoduchý: vyváděly se peníze na Panenské ostrovy. Já jsem to přeťal, když jsem vypověděl smlouvu. Všechny kroky, které nastaly, jsou obyčejnou mstou za to, že jsme jim (finanční skupině kolem Janků – pozn. red.) způsobili finanční újmu,“ myslí si Sitta starší.

„Já jsem tu smlouvu vypověděl a za to jsem byl potrestán společně se svým synem. Doktor Kohout se bohužel s námi svezl, protože byl s námi v nějakém kontaktu,“ dodal.

Foto: Milan Malíček, Právo

Vladimír Sitta ml. (vlevo) u soudu

Obžalovaný Kohout rovněž jakoukoli vinu odmítl. „Neměl jsem žádné informace, které bych mohl zneužít. Jsem přesvědčen, že jsem společnosti Neograph nezpůsobil žádnou škodu,“ uvedl Kohout. „Tato situace mě trápí. Stal jsem se obětí sporu, který vznikl ve společnosti Neograph. Toto trestní stíhání je výsledkem těchto sporů,“ řekl.

Kohout také naťukl možné spojení tohoto případu z kauzou předražených jízdenek. „Nechtěl bych tady tu kauzu rozebírat. Vnímal jsem konfliktní vztahy, které tam (ve společnosti Neograph) vznikly. Spolupráce (Neographu a Avium Partners) trvala do doby, kdy ing. Sitta (mladší) učinil oznámení,“ prohlásil Kohout. Narážel tam na skutečnost, že Sitta mladší v roce 2010 předal policii důkazy v kauze předražených jízdenek. Nadační fond proti korupci mu za to udělil Cenu za odvahu.

Soud stačil ve středu vyslechnout Kohouta a Sittu staršího, Sitta mladší přijde na řadu ve čtvrtek. Termíny jednání jsou naplánovány až do konce srpna.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám