Hlavní obsah

Dahlgren obviněný z čtyřnásobné vraždy je v Česku

– Praha • Aktualizováno
Právo, Novinky, ČTK, ok, zpe, pko

Česká policie v pondělí v poledne převzala na Letišti Václava Havla v Praze Kevina Dahlgrena podezřelého z čtyřnásobné vraždy v Brně. Uvedla to Česká televize. Již od rána média informovala, že vydání do ČR nic nebrání. Jedná se o prvního občana USA v historii, který byl vydán do Česka. Odpoledne byl obviněný převezen do policejní cely v Brně, kde se bude rozhodovat o vazbě.

Kevin Dahlgren loni v létě přicestoval do Prahy, USA ho vydaly do ČRVideo: Česká televize ČT24

 
Článek

„Mohu to potvrdit, byl eskortován, přistál na našem území a naše orgány si ho převzaly,“ potvrdil Novinkám ministr spravedlnosti Robert Pelikán (ANO). Zopakoval, že je to poprvé, co byl americký občan vydán na území ČR. „Mám radost, že se podařilo dobré dílo,“ dodal Pelikán.

Jedná se podle něj i o vizitku českého soudnictví, protože to prý ukazuje, že si USA vyhodnotily jako dostatečně spravedlivé, aby svého občana vydaly. „Není to běžné,“ komentoval ministr.

Foto: Novinky.cz s použitím Facebook a Právo

Kevin Dahlgren

V posledních dnech však byla situace podle Pelikánových slov dost dramatická, Dahlgreen svůj přesun do Česka různě prodlužoval.

Z pražského letiště byl podle informací Novinek převezen policejním vrtulníkem do Brna, kde bude městský soud rozhodovat o jeho vzetí do vazby. Nyní je v policejní cele předběžného zadržení v Příční ulici, kde se bude konat také vazební zasedání, jehož výsledky by mohly být známy kolem 18. hodiny.

Foto: Igor Zehl, ČTK

Kevin Dahlgren (vlevo) při příjezdu do Brna

„Od převzetí podezřelého má policie 24 hodin na to, aby podala návrh na uvalení vazby. Následně má soud 24 hodin na rozhodnutí, zda vazba bude uvalena,“ řekl Právu dopoledne k dalšímu vývoji mluvčí Krajského státního zastupitelství v Brně Hynek Olma.

BEZ KOMENTÁŘE: Místo činu v Brně-Ivanovicích na archivních záběrechVideo: Miroslav Homola, Právo

Za úspěch české justice i diplomacie považuje Dahlgrenovo vydání i ministerstvo zahraničí. Vyzdvihlo i rozhodný postoj ministerstva zahraničních věcí USA. „Především pak ministra Johna Kerryho, který souhlasil s vydáním Kevina Dahlgrena do ČR, přestože se jedná o občana Spojených států amerických,” stojí ve zprávě ministerstva zahraničí.

Překážky padly

V pondělí ráno ČT uvedla, že podle dokumentů amerického ministerstva spravedlnosti padly všechny právní překážky stojící jeho vydání v cestě. Dahlgrenův advokát Richard Špíšek se už dopoledne vyjádřil v tom smyslu, že k vydání může dojít během několika hodin. V tu chvíli již Dahlgren ovšem seděl v letadle na cestě do ČR. [celá zpráva]

Lidé v brněnské čtvrti Ivanovice mají strachVideo: Miroslav Homola, Právo

Vydávací orgány většinou neinformují o časech a termínech vydávání podezřelých pachatelů, aby se celý proces nezkomplikoval.

Dahlgren byl ve vazbě v USA od května 2013, kdy přiletěl do Washingtonu. České úřady jej obvinily, že nedlouho předtím brutálně zavraždil v Brně-Ivanovicích svoji sestřenici, jejího manžela a jejich dva syny. U rodiny bydlel a v Česku se živil jako učitel angličtiny. Po činu odjel do Vídně na letiště a vrátil se za oceán. Podle policie jsou důkazy proti němu jasné, pochybnosti však panují ohledně motivu.

S vydáním americké soudy souhlasily již před časem, Dahlgrenovi právníci však podali stížnost proti legálnosti vazby, což celé řízení výrazně zpomalilo. Minulý týden se obrátili na Nejvyšší soud USA poté, co soudy nižší instance rozhodly, že při vydávání není nutné čekat na rozhodnutí o legálnosti vazby.

Stížnost proti vazbě zamítl Dahlgrenovi soud na přelomu června a července, obviněný se však odvolal.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám