Hlavní obsah

Češi unesení v Libanonu jsou naživu

Právo, Radim Vaculík

České tajné služby a bezpečnostní složky obdržely před nedávnem dílčí dobré zprávy týkající se pětice Čechů unesených v červenci v libanonském údolí Bikáa. Všichni žijí a podle všeho jsou nadále v Libanonu.

Foto: Policie ČR

Obhájce Jan Švarc (vlevo nahoře), reportér Miroslav Dobeš (vlevo dole), voják Martin Psík (uprostřed), překladatel Adam Homsi (vpravo nahoře) a reportér Pavel Kofroň (vpravo dole)

Článek

„Naši dostali informace a dokonce i důkazy o tom, že ti Češi jsou naživu, nikoli však přímo od únosců, nýbrž přes prostředníky,“ řekl v úterý Právu důvěryhodný zdroj z české bezpečnostní sféry, který je seznámený s děním v tomto případu.

Foto: Novinky.cz s použitím Mapy.cz

Místo, kde Češi zmizeli je poblíž syrské hranice

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Z jeho slov lze vyvodit, že vyjednávání o propuštění pěti mužů nadále intenzivně probíhají. Jenže je může zhatit dění nikoli v Libanonu, ale přímo v České republice.  Stále více pravděpodobným důvodem únosu Čechů je podle zdroje Práva snaha Libanonců o výměnu jejich krajana Alího Fajáda, sedícího v české vazbě, nebo alespoň zamezení jeho vydání do USA jako údajného spolupracovníka teroristů.

Foto: ČTK

Alí Fajád (na snímku vpravo)

„Ta souvislost s unesenými tam velice pravděpodobně je,“ podotkl v úterý zdroj redakce. S touto možností ostatně už krátce po únosu přišla sama libanonská tisková agentura, podle níž se neznámí ozbrojenci snaží zorganizovat výměnu Fajáda. A tamní úřady už navíc veřejně přiznaly, že Fajád je spolupracovník libanonské vojenské tajné služby.

Tajné služby soud nepotěšil

Jenže pražský městský soud v září i napodruhé povolil jeho vydání do Spojených států, a to i s dalšími dvěma cizinci Faouzim Jaberem a Chalídem El Marabím, které Američané rovněž viní z podpory terorismu.

BEZ KOMENTÁŘE: Eskorta přivádí obviněné muže k souduVideo: Novinky

„Prostředí českých tajných služeb není nadšené z toho, že soud chce tu trojici vydat do USA. Zužuje se tak prostor pro vyjednávání v Libanonu. Naši bezpečnostní experti si myslí, že je to obrovská chyba,“ poznamenal důvěryhodný zdroj Práva pohybující se mezi tajnými agenty.

Pokud nadřízený pražský vrchní soud zářijový verdikt toho městského potvrdí a svůj souhlas s vydáním trojice cizinců dá i ministr spravedlnosti Robert Pelikán, jejich převozu do USA už nic nezabrání.

Mezi mlýnskými kameny

„Nebyl by to dobrý taktický tah. Být nyní ministrem, tak bych to nepodepisoval,“ konstatoval zdroj redakce. A doplnil, že v případě odevzdání údajných spolupracovníků teroristů do rukou Američanů vyvstane palčivá otázka, co by se stalo s unesenými Čechy.

Moc pozitivní odpověď na ni prý očekávat nelze. O tom, že únos souvisí se zadrženým Fajádem, svědčí i další skutečnosti a podezření. Mezi pěticí zmizelých byl Fajádův právník Jan Švarc, který si podle dřívějších informací MfDnes jel do Libanonu pro peníze za zastupování svého klienta.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Záběry z oblasti ve východním Libanonu, kde zmizelo pět ČechůVideo: Reuters

Navíc je faktem, že tím, kdo dělal v Libanonu Čechům v době únosu řidiče a měl prý Švarce dovést k Fajádově rodině, byl bratr tohoto zadrženého Libanonce.

I když sám Alí Fajád jakoukoli souvislost mezi zmizelými Čechy a svou rodinou vylučuje a byl prý z události šokován, podle zdroje Práva naopak nelze vyloučit kooperaci únosců s jeho bratrem. „Ta otázka je na stole, zda ti ozbrojenci unesli i řidiče (Fajádova bratra), nebo s nimi spolupracoval a odvezl Čechy tam, kam bylo potřeba,“ dodal zdroj.

Varianty, že by únosci chtěli výkupné nebo třeba vydolovat důvěrné informace od jednoho z unesených Čechů, kterým je vojenský rozvědčík, považuje zdroj Práva za méně pravděpodobné. „Ten kluk z Vojenského zpravodajství sloužil jen pár měsíců, byl to spíš pěšák, takže od něj se moc informací nedozvědí,“ dodal nejmenovaný bezpečnostní expert.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám