Hlavní obsah

Bývalý ředitel licencí ERÚ vyvázl v kauze podvodných solárů bez trestu

– Brno • Aktualizováno
Právo, Petr Kozelka

Až dvanáct let za mřížemi hrozilo bývalému řediteli licencí na Energetickém regulačním úřadu (ERÚ) Luďku Pražákovi. V úterý jej však Krajský soud v Brně nepravomocně zprostil obžaloby s tím, že jednání není trestným činem. Pražák byl souzen v kauze dvou solárních elektráren Saša a Zdeněk-Sun, v níž byla potrestána předsedkyně ERÚ Alena Vitásková 8,5 roky vězení.

Státní zástupce Radek Mezlík po soudu s exředitelem licencí ERÚVideo: Petr Kozelka, Právo

 
Článek

Rozsudek není pravomocný, protože státní zástupce Radek Mezlík podal odvolání. „Soud konstatoval, že vyvíjel snahu ve prospěch těchto dvou společností, nicméně nemusela být vedena zlým úmyslem. S tím já nesouhlasím, proto jsem si podal odvolání,” řekl Mezlík.

Klíčové okamžiky obžaloby se měly odehrát na konci roku 2010. Synové miliardáře Zdeňka Zemka Alexandr a Zdeněk mladší finišovali se stavbou svých solárních elektráren. Hrozilo jim, že pokud licenci nezískají do konce roku, přijdou o velké peníze, neboť od roku 2011 dramaticky poklesla výkupní cena za elektřinu z obnovitelných zdrojů z 12 500 korun za megawatthodinu na 5 500 korun.

Pražák jako ředitel odboru licencí měl i v době své dovolené 31.12. 2010 úkolovat svou podřízenou Ilonu Floriánovou, aby povolila opakovanou kontrolu elektráren a pak měl vydat pokyn, aby vydala pro oba podniky licenci. Floriánová je skutečně ve 21 hodin posledního dne roku vydala.

„Právě obžalovaný v těch posledních čtyřech dnech ke konci roku vyvinul značné úsilí jak vůči vedení ERÚ, tak poté i vůči svým podřízeným,“ upozornil státní zástupce Radek Mezlík. Vydáním licencí pro elektrárny, které ještě nebyly dokončeny, pak měla vzniknout škoda téměř dvě miliardy korun.

Málo důkazů

Pražák byl původně souzen společně s dalšími obžalovanými včetně Vitáskové a bratří Zemků, kvůli zdravotním problémům byl jeho případ vyčleněn k samostatnému projednání. U soudu se pak hájil, že na konci roku 2010 měl dovolenou a za vydání licencí tak měla odpovídat Floriánová. „Spis jsem jí předával s tím, že se ve věci nic dít nebude,“ tvrdil před soudem Pražák s tím, že očekával zamítavé stanovisko.

Podle senátu v čele se soudcem Alešem Novotným nelze dokázat, že by Pražák skutečně vstoupil do udělování licencí s jasným stanoviskem, jak postupovat. „Z důkazů nelze dovodit jednoznačný pokyn, že má licenci vydat,“ konstatoval soudce.

V případu těchto dvou solárních elektráren byli kromě Vitáskové nepravomocně potrestáni i majitelé Alexandr a Zdeněk Zemkovi 7,5 roku vězení. Jejich elektrárny pak v dalším soudním řízení přišly o licenci.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám