Hlavní obsah

Byla jsem pro pacienty přínosem, odmítla vinu sestra obžalovaná z šesti vražd

Právo, Aleš Pelikán
Ústí nad Labem
Aktualizováno

Bývalá zdravotní sestra Věra Marešová, která je obžalovaná ze šesti vražd, stanula v pondělí ráno před senátem Krajského soudu v Ústí nad Labem. Čtyřiapadesátiletá žena podle obžaloby zabíjela pacienty v Lužické nemocnici v Rumburku podáním vysoké dávky draslíku. Chtěla si prý ulehčit práci. Nyní jí hrozí až doživotní vězení.

Bývalá zdravotní sestra obžalovaná ze šesti vražd u souduVideo: Aleš Pelikán, Právo

 
Článek

Krátce po zahájení soudního jednání začala Marešová vypovídat. Obžalobu odmítla, k pacientům se podle svých slov chovala profesionálně.

„Rozhodně odmítám, že jsem něco takového učinila. Byla jsem zdravotní sestrou s třicetiletou praxí. Pracovala jsem proto, abych byla pro pacienty přínosem, ne abych je poškozovala,“ uvedla. Za chybný a účelový označila posudek zkoumající podezřelá úmrtí.

Foto: Aleš Pelikán, Právo

Obžalovaná zdravotní sestra Věra Marešová u pondělního soudu

Obžaloba tvrdí, že si chtěla Marešová ušetřit práci. „Takto jednala proto, aby si ulehčila od svých ošetřovatelských povinností, které měla vůči této pacientce, neboť se jednalo o osobu vysokého věku a nemohoucí, vyžadující neustálou zdravotní péči,“ popsal stání zástupce František Stibor situaci u jednoho z případů.

Obžaloba: Dávala jim draslík

Podle obžaloby Marešová poprvé údajně vraždila v roce 2010. Všechny oběti byly vysokého věku a potřebovaly neustálou péči. Do krevního oběhu jim Marešová podle státního zástupce vpravila draslík. Ten obětem způsobil poruchy srdečního rytmu, takzvanou komorovou tachykardii a následně zástavu srdeční činnosti a smrt.

Hlavní líčení je naplánováno na celý tento týden, pokračovat pak bude v druhé polovině srpna. Zda soud stihne během deseti dnů projednat celou kauzu a případně i vynést rozsudek, není zatím jasné.

„Červnový týden se přistoupí k výslechu obžalované a výslechu svědků, jejichž výslech byl navrhovaný procesními stranami, případně tyto předvolává soud sám z vlastní iniciativy. V srpnovém týdnu bude pokračovat dokazování výslechem dalších svědků a podle výsledků dokazování v červnovém týdnu budou případně voláni i znalci,“ sdělila Právu mluvčí soudu Marcela Trejbalová.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám