Hlavní obsah

Alkohol jej přivedl k nápadu zapálit seník, unikal jen den

Právo, Aleš Fuksa

Po necelém dni od ničivého požáru vypátrali kroměřížští policisté jedenatřicetiletého žháře, který v noci na sobotu pod vlivem alkoholu zapálil seník s uskladněným senem. Žhář se k činu kriminalistům po vystřízlivění s lítostí přiznal. Zemědělskému družstvu způsobil škodu za více než půl miliónu korun, v případě soudního rozsudku mu hrozí až tři roky vězení.

Foto: HZS ZK

Hasiči strávili u požáru seníku celou noc. Ještě ráno prolévali seno vodou.

Článek

„Muž se v noci vracel v podnapilém stavu z hospody. Po cestě ho napadlo, že by mohl něco udělat, a tak se rozhodl, že zapálí seník. Zásadní roli při tom sehrál alkohol,“ přiblížila policejní mluvčí Simona Kyšnerová. V areálu družstva se muž vydal přímo k hale, ve které bylo uskladněno padesát balíků slisovaného sena. Vytáhl zapalovač a jeden z nich podpálil.

„Oheň se začal rychle rozšiřovat na další balíky, později i na stěnu a střechu. Muž zpanikařil a dal se na útěk. V obci narazil na jednoho z místních a řekl mu, že hoří statek. Ten pak zavolal hasiče,“ dodala mluvčí s tím, že po vystřízlivění muž svého žhářského činu litoval.

Škody za více než půl miliónu korun

Jeho opilost ho teď zřejmě vyjde draho. Zemědělskému družstvu totiž způsobil škodu za více než půl miliónu korun. Navíc může v případě přísného soudního rozsudku skončit až na tři roky ve vězení. V případě odsouzení mohou požadovat od viníka náhradu škody i složky integrovaného záchranného systému.

V případě hasičů by se jednalo o zhruba pět šest tisíc korun za každou jednotku a každou hodinu zásahu. Vzhledem k šesti hasičským jednotkám, z nichž některé tam byly až do rána, se může jednat o částku kolem sta tisíce korun.

Foto: HZS ZK

Hasiči strávili u požáru seníku celou noc. Ještě ráno prolévali seno vodou.

K požáru seníku došlo v noci na sobotu kolem jedné hodiny. „Už v době příjezdu prvních dvou cisteren profesionálních hasičů byl požárem zasažen veškerý uskladněný materiál v hale o rozměru asi 20x15 metrů,“ uvedl mluvčí krajských hasičů Pavel Řezníček. V těsné blízkosti se nacházela další budova, kde bylo ustájeno asi dvě stě kusů dobytka. Hasiči proto ihned natáhli několik proudů a zabránili rozšíření požáru.

„Pomocí přetlakové ventilace se podařilo uchránit prostory ustájení i před škodlivými zplodinami hoření,“ doplnil Řezníček. Likvidace plamenů zabrala hasičům dvě hodiny. Až do sobotního rána pak zemědělská technika vyvážela seno na volné prostranství, kde jej hasiči prolévali vodou.

Reklama

Výběr článků

Načítám