Hlavní obsah

Kterým regionům nejvíc hrozí, že tam povinné roušky zůstanou

• Aktualizováno
Novinky, ČTK, Kateřina Mahdalová

Od 1. července by lidé v Česku mohli sundat roušky i ve vnitřních prostorách, Prahy nebo Karvinska by se to ale nemuselo týkat. Roušky zůstanou povinné v regionech, kde bude větší množství lidí s covidem-19. Mapa Novinek ukazuje, které oblasti mají nejvíce aktivních případů a nejvíce tam hrozí, že by se jich uvolnění nemuselo týkat.

Článek

O tom, že by se roušky mohly odložit i ve vnitřních prostorách, informoval ve čtvrtek ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO). Má to ale háček.

„Nošení roušek ve vnitřních prostorech nebo prostředcích hromadné dopravy by od tohoto data zůstalo už jen v regionech s vyšší incidencí covidu-19,” poznamenal ministr.

Roušky odložíme od července

Domácí

Při pohledu na mapu aktivních případů, které redakce Novinek sleduje od počátku výskytu koronaviru v ČR, je možné vysledovat oblasti, které jsou z tohoto hlediska nejohroženější.

Nákaza se nyní nově objevuje v 31 ze 76 okresů, vyplývá z mezitýdenních srovnání údajů, které poskytují krajské hygienické stanice.

Zdaleka nejohroženějšími oblastmi jsou Praha (+ 98 nových případů oproti minulému týdnu), Karvinsko (+ 68), Praha-východ (+ 24), Olomouc (+ 22), Kladno (+ 14), Brněnsko (+ 12), Praha-západ (+ 11), Frýdek-Místek (+ 10).

Do zoo i na koupaliště bez omezení, za sportem do uzavřených sektorů

Domácí

V dalších okresech jsou nárůsty nových případů jen v řádech jednotek, přesto se vyplatí obezřetnost a sledování potenciálních nových ohnisek.

Například na Chebsku přibylo šest nakažených, na Liberecku dva a v Hradci Králové tři.

Ve zbývajících 45 okresech České republiky nepřibyli v porovnání s minulým týdnem žádní noví pacienti s koronavirem.

Hospody a bary mohou mít od července otevřeno i v noci. Otazník ale visí nad Prahou

Ekonomika

Hlavní hygienička Jarmila Rážová ve čtvrtek na tiskové konferenci řekla novinářům, že nové případy covidu-19 jsou v každé městské části Prahy, přičemž více případů se v posledních dvou týdnech objevilo v Praze 4 až 6, Praze 8 až 10 a Praze 13. „Nosit roušky v MHD dál považujeme za velmi potřebné," řekla Rážová.

Na konci května se objevilo ohnisko spojené se stavbou v Praze 4, kde působí 42 různých firem z různých částí republiky a kde bylo pět desítek nakažených.

Stále bychom měli být obezřetní, zejména v době, kdy se sami necítíme zdravotně dobře.
hlavní hygienička Jarmila Rážová

Dalším ohniskem bylo 21 případů spojených s amatérským hokejovým zápasem 5. června na letňanském zimním stadionu. Nakažených bylo 15 účastníků a šest jejich dalších kontaktů.

„S rozvolněnými opatřeními se všichni rádi setkáváme se svými blízkými a přáteli, stále bychom měli být obezřetní, zejména v době, kdy se sami necítíme zdravotně dobře,“ uvedla hygienička.

V Moravskoslezském kraji je stále největším ohniskem důl Darkov, ve středu tam ale nezaznamenali žádný nový pozitivní případ.

Na Olomoucku evidují hygienici sedm ohnisek, menší ve dvou základních školách v Uničově, kolem tří desítek případů ve výrobních závodech nebo 18 ve stavební firmě a 27 případů v domově pro seniory v Litovli.

Chytrá karanténa není pro nevěrníky

Koronavirus

Reklama

Související články

Koronavirus: Konec exponenciálního růstu

Denní nárůst počtu nových pacientů s nemocí covid-19 je ve všech zemích podobný a ukazuje se jedno pravidlo: zhruba mezi pátým až osmým týdnem křivka s novými...

Chytrá karanténa není pro nevěrníky

Práce hygieniků stojí z velké části na důvěře mezi nimi a pacienty. Chytrá karanténa pak hygienikům tuto práci někdy komplikuje, zvláště pak moment, kdy se má...

Výběr článků

Načítám