Hlavní obsah

Aktualizovaný semafor: Situace v Praze se zhoršila, zelených je 10 okresů

Novinky, Jan Menšík
Praha
Aktualizováno

Hygienici v pátek aktualizovali tzv. koronavirový semafor. Jediným okresem, který svítí oranžově, tedy odkazuje na počátek komunitního přenosu, je stále Praha, kde se situace zhoršila. Od 9. září tam začnou platit nová opatření.

TK Hygienické stanice hlavního města PrahyVideo: ČTK

 
Článek

Do zeleného stupně se nově zařadily okresy Hodonín, Beroun, Kladno, Mělník, Praha-východ, Praha-západ, Kolín, Příbram, Třebíč a Blansko.

V Praze budou od 9. září povinné roušky v obchodech a nákupních centrech a od pondělí 14. září také ve společných prostorách škol.

V ostatních okresech, které jsou zelené, žádná nová opatření platit nezačnou.

Situace v Praze je alarmující. Roušky budou povinné i v obchodech, restaurace na noc zavřou

Domácí

Pravidelné tiskové konference k semaforu vede většinou ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) společně s hlavní českou hygieničkou Jarmilou Rážovou. To však nyní není možné, protože Vojtěch je v domácí izolaci a Rážová je kvůli pozitivnímu testu na covid v povinné karanténě. Proto semafor představila šéfka pražské hygieny Zdeňka Jágrová.

Praha stojí před dalšími proticovidovými opatřeními

Domácí

Aby se již nemusela omezovat celá Česká republika, přišel resort zdravotnictví s tzv. covidovým semaforem, který má čtyři stupně, a na každý z nich jsou navázána určitá opatření.

Nejlehčí stupeň, bílý, značí nulové či zanedbatelné riziko nákazy, v zelených okresech se objevují sporadické případy nákazy a lokální ohniska. Žlutá barva značí počínající komunitní přenos a červená narůstající či pokračující komunitní přenos nákazy.

Koronavirus má i šéf ÚZIS. Babiš měl při schůzce respirátor a do karantény nemusí

Koronavirus

V ČR se ve čtvrtek nákaza potvrdila u 680 lidí, což představuje nový denní rekord, uvedlo ministerstvo zdravotnictví po čtvrteční půlnoci. Ve středu přibylo 649 případů a v úterý 504.

Česká republika má v těchto dnech nejvyšší tempo nákazy koronavirem ze sousedních zemí. Aktuálně nemocných je 7196 lidí.

Podle pátečních údajů je hospitalizováno 177 nakažených, přičemž v těžkém stavu je 40 z nich, za měsíc se jejich počet zdvojnásobil. Od počátku epidemie v březnu se v ČR nakazilo covidem 26 452 osob, z nichž 426 zemřelo.

Foto: ministerstvo zdravotnictví

Koronavirový semafor

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám