Hlavní obsah

Nízký tlak nedokázaly přístroje změřit. Lékař prodělal alergickou reakci na vakcínu

Washington

Ve Spojených státech zaznamenali zřejmě první případ vážné alergické reakce po aplikaci vakcíny proti covidu-19 od společnosti Moderna. Pacientem byl lékař Hossein Sadrzadeh z jedné z nemocnic v Bostonu, který podle serveru ABC trpěl silnými alergiemi, a to především na měkkýše.

Foto: Dado Ruvic, Reuters

Ilustrační foto

Článek

V USA se v současnosti smí očkovat už dvěma látkami, a to preparátem od firem PFizer a BioNTech a právě vakcínou od Moderny. Sadrzadeh si přitom vyžádal látku od Moderny kvůli nedávným zprávám z řady zemí ohledně ojedinělých silných alergických reakcí na preparát od Pfizeru.

"Píchli mi tu vakcínu a asi za méně, než minutu jsem cítil, že mi velmi rychle buší srdce," řekl lékař s tím, že mu rychle přivolané sestry naměřily asi 154 úderů za minutu. "Cítil jsem takové brnění, znecitlivění jazyka a také krku. Byl to takový známý pocit, který jsem měl při alergických reakcích již dříve," dodal.

Po vakcíně od Moderny mohou lidem otékat výplně po plastických operacích

Koronavirus

Lékaři klesl tlak tak nízko, že jej podle jeho slov nebylo možné naměřit na přístrojích. Sestry mu proto dovolily, aby si aplikoval nouzovou injekci s adrenalinem, kterou jako silný alergik nosí vždy při sobě. Následně byl převezen na pohotovost a o něco později propuštěn, protože se jeho stav stabilizoval.

Americké regulační úřady minulý týden při posuzování bezpečnosti látky firmy Moderna diskutovaly o možném riziku alergických reakcí. V testech se takové následky objevily v souvislosti s naočkováním jen jednou, a to deset dní po aplikaci látky u účastníka, který měl rovněž alergii na měkkýše, uvedla tehdy jedna z vědkyň firmy Moderna.

Uznávaný americký epidemiolog Anthony Fauci nedávno upozornil, že lidé trpící alergiemi by se měli nechat očkovat v lékařských zařízeních, kde se o ně v případě nežádoucí reakce budou schopni postarat.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám