Hlavní obsah

Máme bezpečné UV záření, které zabíjí koronavirus, hlásí Japonci

Novinky, Filip Šára

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jak také bojovat proti novému typu koronaviru? Nový japonský výzkum přináší podle řešitelského týmu z Hirošimské univerzity první důkaz, že pro lidi bezpečná varianta ultrafialového světla rychle a účinně zabíjí virus způsobující nemoc covid-19. Studii zveřejnil akademický žurnál American Journal of Infection Control.

Foto: Hiroshima University Department of Public Relations

Studie vědců z Hirošimské univerzity zjistila, že použití UVC záření s vlnovou délkou 222 nm, které je bezpečnější pro použití u lidí, účinně zabíjí SARS-CoV-2.

Článek

Studie provedená vědci z Hirošimské univerzity zjistila, že použití specifického ultrafialového světla C (tzv. UVC záření) s vlnovou délkou 222 nanometrů (nm), které je bezpečnější pro použití u lidí, účinně zabíjí i nový koronavirus. Jde o první takový výzkum na světě, píše univerzita ve zprávě na svém webu.

V rámci své práce totiž Japonci hledali vlnovou délku ultrafialového světla, která by dokázala ničit koronavirus SARS-CoV-2 a současně nebyla škodlivá pro člověka.

Elektromagnetické záření s vlnovou délkou kratší než viditelné světlo, ale delší než rentgenové záření je pro člověka neviditelné. Konkrétně toto UVC je „nejtvrdším“ ultrafialovým zářením, přičemž to s vlnovou délkou 222 nm má být účinné nejen proti SARS-CoV-2, ale i proti podobně strukturovaným koronavirům a též proti sezonním virům chřipky.

Zlikvidovat 99,7 procenta viru za půl minuty

Pro sterilizaci vzduchu, kapalin a povrchu, kde je zapotřebí mít velmi sterilní prostředí - ve zdravotnictví či v potravinářství -, se obecně používají germicidní lampy, vyzařující ono ultrafialové záření ve spektru C. Tyto lampy nejčastěji generují záření s vlnovou délkou zhruba 254 nm, které sice dokáže likvidovat organismy narušením jejich buněčných struktur, avšak je nebezpečné i pro člověka.

Japonské aerolinky testují téměř bezdotykové dveře na toaletu

Cestování

Tzv. in vitro experiment (ve zkumavce) vědců z Japonska ukázal, že i 222nm UVC světlo dokáže zabít 99,7 procenta virové kultury SARS-CoV-2, a to již po 30sekundové expozici ozařováním. Tyto testy se prováděly pomocí speciální kryptonchloridové germicidní excimerové lampy Ushio’s Care222TM.

Nepoškodí kůži ani zrak

Důležité je, že vlnová délka 222 nm UVC nemůže proniknout vnější vrstvou lidského oka a kůže, tudíž nezpůsobí újmu živým buňkám pod tím. To z toho činí bezpečnější, ale stejně účinnou alternativu k (pro lidi škodlivějším) 254nm UVC germicidním lampám, které se ve světě často používají při dezinfekci zdravotnických zařízení - ale prázdných místností.

„222nm UVC světlo tak může být slibným dezinfekčním řešením pro veřejná prostranství a nemocnice. Půjde využít pro sanitaci povrchů, které by jinak bylo obtížné pravidelně dezinfikovat.“ tvrdí japonští odborníci.

Bádání bude nadále pokračovat v „reálném světě“, jelikož zatím se účinnost technologie zkoumala pouze „in vitro“.

Speciální rám v obchodním centru na Chodově dezinfikuje celé tělo

Domácí

Jiná dezinfekční novinka, která má účinně bránit šíření virů, se testuje kupříkladu na pražském Chodově. Jde o dezinfekční rám umístěný mezi východem z metra a supermarketem s potravinami. Rozprašováním šetrné biocidní látky by měl zajistit rychlou celotělovou dezinfekci až pro 900 osob za hodinu.

Reklama

Související články

Češi vyvinuli ventilátor, který chce i Amerika

Další úspěch celosvětového významu si připsalo České vysoké učení technické (ČVUT), týmy odborníků, výrobce i obyčejní lidé, kteří ve sbírce vybrali přes 27...

Potvrzeno: Vyléčené pronásleduje únava

Více než polovina vyléčených z covidu-19 pocítila přetrvávající a extrémní únavu bez ohledu na závažnost onemocnění. K takovému závěru dospěla studie irských...

Výběr článků

Načítám