Hlavní obsah

Dvanáctiletá dívka nakažená koronavirem měla zástavu srdce

– New Orleans
Novinky, mso

Dvanáctiletou Američanku Juliet Dalyovou zasáhl koronavirus ve chvíli, kdy už její organismus bojoval s jiným typem viru. Jejich kombinace navíc dívce spustila srdeční problémy, které vedly ke dvouminutové zástavě srdce. Za přispění doktorů z New Orleansu však dívka po deseti dnech boj o život zvládla, uvedla agentura AP.

12letá Američanka překonala koronavirus, který jí způsobil i selhání srdceVideo: OCHSNER HEALTH, Novinky/AP

 
Článek

Lékaři soudí, že zdravotní problémy způsobila kombinace koronaviru a adenoviru, který nejčastěji napadá respirační a trávicí trakty. Testy na tyto dva viry totiž vyšly dívce pozitivně. V minulosti neměla žádné srdeční problémy.

SPECIÁL: COVID-19 | Vše o nákaze, rady a tipy, jaké jsou příznaky

Koronavirus

„Překonala jsem smrt,“ řekla Juliet po propuštění z nemocnice. Podle jejího otce Seana „našla mezeru v božím plánu“.

Nevěděli jsme, co dceři je, dokud jí nezačaly modrat rty.
Rodiče Juliet Dalyové

Když Juliet 4. dubna přivezla záchranka na příjem dětské Ochsnerovy nemocnice, zjistili lékaři, že prodělala atrioventrikulární blokádu. Ta způsobila zpomalení činnosti jejího srdce a nakonec i dvouminutovou srdeční zástavu.

„Nevěděli jsme, co dceři je, dokud jí nezačaly modrat rty. Tehdy jsme pochopili, že je to vážné,“ uvedli rodiče Dalyové. Na jednotce intenzivní péče musely čtyři dny za Juliet dýchat přístroje.

USA chtějí setřást odpovědnost za fiasko s koronavirem, tak obviňují nás, píše se v Číně

Koronavirus

Specialisté na dětskou kardiologii navíc dodali, že dívka měla akutní fulminantní myokarditidu. Tento neobvyklý stav má sklon projevit se náhlým nástupem akutního srdečního selhání, kardiogenního šoku nebo život ohrožující arytmií.

Dívka ale boj se zákeřným soupeřem nevzdala. Její stav se postupně začal lepšit a po deseti dnech nakonec byla propuštěna z nemocnice. Podle doktorů se zcela uzdraví.

Lékaři: Koronavirus má u dětí jiný průběh

Lékaři vyvodili z případu mladé dívky několik závěrů, které by mohly pomoci při pediatrických případech souvisejících s covid-19. Stejně jako u většiny dospělých pacientů je nemoc horší, pokud je imunitní systém již oslabený.

Dětští pacienti ale vykazují více abdominálních (břišních) příznaků než symptomů, které jsou podobné chřipce (a které se projevují u dospělých lidí). V případě dětských pacientů navíc koronavirus častěji způsobuje srdeční problémy než dýchací potíže.

Reklama

Výběr článků

Načítám