Hlavní obsah

Až převládne omikron, přestanou se podávat monoklonální protilátky. Nebudou už fungovat

Praha

Až v Česku převládne varianta omikron, přestanou lékaři pacientům podávat tzv. monoklonální protilátky. Nyní je aplikují asi 4000 lidem týdně, sdělil předseda Společnosti infekčního lékařství České lékařské společnosti Jana Evangelisty Purkyněho Pavel Dlouhý. Hlavním léčebným nástrojem podle něj letos budou především antivirové léky.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek

Článek

Otázkou účinnosti léčebných postupů na variantu omikron se podle Dlouhého odborná společnost intenzivně zabývá.

Dosud v tuzemsku používané protilátky, které u varianty delta asi ze 70 procent brání vážnému průběhu nemoci covid-19, podle nových studií v případě omikronu nefungují.

Lék sotrovimab zabírá na všechny mutace včetně omikronu

Evropa

„U pacientů s potvrzenou variantou omikron se tedy nebudou podávat. Jakmile varianta omikron v ČR převládne, vyřadíme je z používání úplně,“ oznámil Dlouhý.

Účinnost antivirových léků až 85 procent

V prvním čtvrtletí letošního roku by podle něj měla dorazit dodávka protilátkového léku Evusheld, určený bude pro lidi s těžkou poruchou imunity nebo po transplantaci.

Měl by je při preventivním podání chránit až devět měsíců. Další protilátkový lék sotrovimab se očekává ve druhé polovině roku, kdy by měla dorazit hromadná objednávka zemí EU.

Antivirová léčiva jako remdesivir, nový molnupiravir či Paxlovid mají účinnost na omikron zachovanou.

Nový lék na covid může snadno skončit na černém trhu, obávají se v Izraeli

Koronavirus

„Zatímco remdesivir a molnupiravir máme k dispozici již nyní, o nákupu přípravku Paxlovid vyjednává s výrobcem intenzivně ministerstvo zdravotnictví,“ poznamenal Dlouhý.

Paxlovid se očekává také v prvním čtvrtletí letošního roku. Jeho účinnost by měla být podle Dlouhého ještě vyšší než u monoklonálních protilátek, proti závažnému průběhu až 85 procent.

Výhodou antivirových léčiv je také způsob podání, na rozdíl od protilátek, které se podávají jako infuze, jde o tablety.

O hospitalizované nakažené omikronem budou lékaři pečovat stejnými metodami jako dosud.

Budou dostávat kyslík, ať už maskou, nebo brýlemi v případě lehčích průběhů, nebo u vážných stavů připojením na plicní ventilátor, či přístroj HFNO s vysokým průtokem kyslíku.

Koronavirem se nakazil téměř každý čtvrtý Čech, očkované jsou skoro dvě třetiny

Domácí

„Standardní součástí léčby zůstanou léky na ředění krve a léky proti přestřelené imunitní reakci, respektive cytokinové bouři, tedy dexametazon, případně jiné imunomodulační léky,“ dodal Dlouhý.

Ministerstvo zdravotnictví už dříve upozornilo, že současné léky, které mají zabránit vážnému průběhu covidu – monoklonální protilátky –, nemají u varianty omikron dostatečnou účinnost.

Přijde 50 tisíc případů denně?

V současné době tvoří omikron podle dat z laboratoří asi 15 procent případů, v některých krajích i víc.

Většina případů tak u nás stále připadá na variantu delta. Ústav zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS) předpokládá, že poloviny dosáhne omikron v prvních deseti až 15 dnech nového roku, do konce měsíce pak převládne.

V Česku zatím dál dominuje delta. Omikron potvrzen v 57 případech

Domácí

Sám ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) tento týden ve středu uvedl, že omikron přinese další vlnu epidemie na přelomu ledna a února.

Na vrcholu vlny omikronu se očekává až 50 tisíc případů za den. Menší podíl nakažených pravděpodobně bude potřebovat hospitalizaci, z většího počtu nakažených to ale bude stále velké množství.

V nemocnicích tak může být až 7000 pacientů s covidem-19 najednou a denně může přibývat i 900 nových.

Reklama

Související články

Zeman má covid, dostává monoklonální látky

Prezident Miloš Zeman musel být ve čtvrtek večer opětovně převezen do Ústřední vojenské nemocnice v Praze, odkud dopoledne odjel na zámek v Lánech. Podle...

Tabletky na covid v prvních nemocnicích

V pátek ráno dorazilo do Česka 14 400 balení antivirotika molnupiravir (Lagevrio), které snižuje riziko těžkého průběhu covidu a úmrtí u rizikových skupin o 30...

V USA povolili pilulky od Pfizeru proti covidu

Americký lékový regulátor FDA schválil pilulku společnosti Pfizer proti onemocnění covid-19, které způsobuje koronavirus. Farmaceutická společnost oznámila, že...

Výběr článků

Načítám