Hlavní obsah

Z Pentagonu unikly další fotky UFO

Na veřejnost unikly dvě zprávy tykající se zaznamenání fenoménu UFO, nyní označovaných termínem UAP (Unidentified Aerial Phenomena) a podle očekávání vyvolaly mezi příznivci neidentifikovaných létajících objektů rozruch. Zprávy pojednávají o pozorování z roku 2018 a z letošního léta. V obou případech piloti amerických stíhaček zaznamenali záhadný předmět, který se ve vzduchu choval podivně.

Foto: Profimedia.cz

Kokpit stíhačky F/A 18 - Hornet (ilustrační foto)

Článek

Informace o zprávách popisujících UAP přinesl server Debrief, příznivci mimozemských návštěvníků však mohou zůstat v klidu. Zprávy, které nebyly utajené, ale jen určené pouze pro americké úřady, neobsahují žádné indicie, které by mohly naznačovat přítomnost mimozemských civilizací na naší planetě.

Ukazují však, že americká administrativa bere podobná hlášení velmi vážně, a to zejména proto, že by tyto předměty mohly představovat potenciální ohrožení národní bezpečnosti.

Byl to balón, nebo nebyl?

První zpráva se věnuje pozorování pilotů stíhačky F/A-18 Hornet kdesi u východního pobřeží USA. Během rutinního letu druhý pilot vyfotil na svůj mobilní telefon podivný předmět vznášející se ve výšce 9 až 10 kilometrů.

Experti se domnívali, že by se mohlo jednat o „dropsondu“ - jednorázové GPS zařízení vypouštěné z letadla na padáčku, které se používá při atmosférických měřeních. Pozorovaný objekt však neměl GPS transpondér, a místo aby se pohyboval rychlostí 10 až 12 metrů za sekundu k zemi, jak to sondy dělají, vznášel se ve vzduchu.

Mohlo jít o meteorologický balón, jenže experti si nebyli jistí natolik, aby to mohli dokázat. Proto do zprávy zahrnuli i nepravděpodobnou možnost, že objekt je nelidského či mimozemského původu. Nikoliv proto, že by o tom byli přesvědčeni, ale proto, že to nemohli vyvrátit.

Záhadný objekt, který se vynořil z moře

Druhá zpráva pochází z letošního roku a je o poznání zajímavější. Fotografie ze zprávy, narozdíl od té první, neunikla. Pilot stíhačky pozoroval v roce 2019 těleso, které mělo tvar trojúhelníku a na každém ze zakulacených vrcholů bylo vybaveno dokonale kulatými silnými světly.

Pentagon zveřejnil nahrávky UFO. Chce zamezit spekulacím

Zahraniční

Podle zprávy se těleso mělo vynořit přímo z oceánu a obrovskou rychlostí stoupat přímo vzhůru. Americké úřady se proto zaměřily zejména na fakt, že by se mohlo jednat o „obojživelné těleso“, snad dron, který je schopen pohybu ve vodě i ve vzduchu. Takové zprávy nejsou ojedinělé.

Americké námořnictvo v roce 2019 potvrdilo pravost záznamů UAP dříve uniklých na veřejnost a letos v srpnu americké ministerstvo obrany přiznalo existenci oddělení Unidentified Aerial Phenomena Task Force, které se podobnými hlášeními zabývá a je autorem i posledních dvou uniklých zpráv.

„Ministerstvo obrany a vojenská oddělení berou jakékoliv vpády letounů do našich výcvikových prostorů či do našeho vzdušného prostoru velmi vážně a každou zprávu zkoumají,“ uvedl tehdy Pentagon.

Reklama

Související články

Piloti několika letadel zahlédli nad Irskem UFO

Irský úřad pro letectví vyšetřuje pozorování několika pilotů, která byla nahlášena řízení letového provozu na letišti ve městě Shannon. Ti v pátek ráno...

Bývalý maďarský pilot tvrdí, že viděl UFO

Plukovník maďarského letectva ve výslužbě Gyula Knoll (89) oznámil, že v roce 1959 sledoval nad městem Kaposvár UFO. „Byl jsem tehdy se svou stíhačkou MiG-17PF...

Výběr článků

Načítám