Hlavní obsah

"Superputin" v komiksu zachraňuje Moskvu. A možná i celé Rusko

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva

Ruský internet má v posledních dnech žhavý hit. Na stránkách superputin.ru se objevil komiks o favoritovi pro další prezidentské volby, premiérovi Vladimiru Putinovi. Příběh se odvíjí "rok před koncem světa" (tedy do prezidentských voleb na jaře 2012), kdy se "Superputin" v kimonu snaží zhatit záměr teroristů al-Káidy vyhodit do povětří moskevský autobus.

Článek

Putin se jako superhrdina chopí volantu autobusu s vědomím, že rychlost nesmí klesnout pod osmdesátku až do chvíle, než jeho "nanopomocník" prezident Dmitrij Medvěděv, vstupující na scénu v medvědí kůži, vypátrá a zneškodní skrytou bombu.

Na cestě se však vynořují další a další problémy ruské reality: moskevské zácpy, jimiž si Putinův autobus snaží razit cestu za pomoci nenáviděného modrého majáčku pro limuzíny prominentů, a opoziční demonstranti - zombie, požadující zrušit privilegia, obnovit volby gubernátorů, vrátit nezávislou televizi a osvobodit vězněného ropného magnáta Chodorkovského.

Z potíží dostane vládnoucí dvojici až vicepremiér Igor Sečin, vyobrazený jen v náznacích; jako každá "šedá eminence" je totiž neviditelný. Pokračování má následovat za měsíc, kdy Putina čeká utkání s obřím "trollem", což může být jak bájná bytost ze skandinávských bájí, tak v hantýrce uživatelů internetu provokatér v debatách.

Mezi bloggery se vynořilo i podezření, že celý nápad pochází od šéfideologa Kremlu Vladislava Surkova. Politická satira z ruské scény v Putinově éře prakticky vymizela, až loni se na novoroční obrazovce objevil kreslený film, ve kterém komické postavičky Putina a Medveděva zpívaly žertovný kuplet. Do skutečné satiry však dílko mělo podle kritiků hodně daleko.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám