Hlavní obsah

Na Apokalypsu připraveni. V Mohavské poušti se sjeli fanoušci filmu Šílený Max

Propracované kostýmy, šílená vozítka a prostředí, jehož atmosféra si účastníky doslova podmaní. V Mohavské poušti na jihovýchodě Kalifornie v USA proběhl Wasteland Weekend ve stylu legendárního filmu Šílený Max. Poutavý festival probíhá každoročně od roku 2010.

Foto: Profimedia.cz

V Mohavské poušti na jihovýchodě Kalifornie v USA proběhl Wasteland Weekend ve stylu legendárního filmu Šílený Max

Článek

Tisíce příznivců postapokalyptického žánru a filmu Šílený Max se sjeli na tradiční festival Wasteland Weekend, který se každoročně koná od roku 2010 v Mohavské poušti v Kalifornii.

Jedinou výjimkou byl covidový rok 2020. O to více byli účastnicí natěšení se letos na setkání předvést.

Ústecký festival v atomovém bunkru. Budou i úchylné filmy, slibuje

Festivaly

Pro kostýmy účastníků přitom platí přísná pravidla, tak aby jejich vzezření ladilo s tématem festivalu. Dalším omezením je věk, setkání se mohou účastnit pouze osoby starší 18 let.

Festival sám sebe definuje jako „svět filmů Šíleného Maxe a dalších postapokalyptických filmů a her, mimo dosah takzvané civilizace“.

Únik z reality

Na návštěvníky čekala ohnivá show, koncerty, DJové, ale i divadlo a filmové projekce. Do toho všeho se proháněla auta a všude hořel oheň a páchl benzín.

„Festival není o tom, aby všechno vypadalo skvěle, je hlavně o tom zažít jinou životní zkušenost. Je to právě možnost uniknout do jiného světa a podívat se na ten obyčejný svět z jiné perspektivy, která láká naše návštěvníky,“ popsal pro Daily Mail zakladatel festivalu Jared Butler.

Ohrožujete ryby. Nemočte do vody, prosí ochránci zfetované účastníky festivalu

Zahraniční

A účastníci mu dávají za pravdu. „Tady můžete nechat skutečný svět za zády, nemusíte se bát, že uvíznete v dopravní zácpě, že jste zapomněli zaplatit nějakou složenku. Lidé občas musí uniknout z každodenní reality, aby zjistili, jací skutečně jsou,“ vysvětluje Eric Davidson, profesí IT specialista z americké Fontany.

Vstupenka stojí více než pět tisíc

Soutěživost ovšem festival podporuje, kromě tematického sportovního vyžití celá událost vrcholí především závěrečným defilé, kdy jsou vyhlašovány nejkrásnější kostýmy a vozidla, které se na akci objevily.

Švéd si dovezl veterány na renovaci, úřad je označil za odpad a nařídil sešrotovat

AutoMoto

Pokud vás vize několika dní strávených uprostřed pouště v postapokalyptickém prostředí zlákala, připravte se, že vstupné není nic laciného.

Každý účastník musí zaplatit 245 amerických dolarů, tedy 5 300 českých korun. V ceně vstupenky má však i místo pro kempování a parkovné.

Reklama

Výběr článků

Načítám