Hlavní obsah

Iluzionista visí nad Central Parkem v netopýří poloze

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

NEW YORK
Aktualizováno

Americký iluzionista David Blaine od úterního rána visí hlavou dolů nad newyorským Central Parkem. Ve výšce 14 metrů nad zemí ho drží ocelová lanka, nejistí ho žádná záchranná síť. V této pozici chce vydržet 60 hodin, píší světové agentury. Před dalším z jeho riskantních kousků ho však varovali lékaři.

Foto: Eric Thayer, Reuters

Iluzionista David Blaine v Central Park v New York

Článek

Pětatřicetiletý Blaine již před týdnem přestal jíst, aby se zbavil nadbytečných kilogramů. V hladovce pokračuje i nyní a nebude ani spát. Do vzpřímené polohy se převrátí jen kvůli tomu, aby se napil a aby se jeho krevní oběh mohl na chvíli vzpamatovat.

"Myslím si, že ať se dostaneme do jakékoliv situace, dokážeme se jí přizpůsobit," řekl Blaine agentuře Reuters ve chvilce, kdy ho kvůli kontrole vybavení spustili níže k zemi. Z výšky se hodlá snášet i v příštích hodinách a dnech, aby si mohl popovídat se svými fanoušky.

Poslední hodiny jeho experimentu bude ve středu vysílat americká televize ve speciálním pořadu s názvem Skok smrti.

David Blaine chce zůstat 60 hodin v této poloze. foto: ČTK/AP/Tina Fineberg

Lékaři však Blainovým kouskem nijak nadšení nejsou. Upozorňují, že kvůli silnému krevnímu tlaku, kterému jsou v netopýří pozici hlavou dolů vystaveny jeho oči, může oslepnout.

Letos v dubnu pokořil Blaine světový rekord v zadržování dechu. Nedýchat vydržel 17 minut a 4,4 vteřiny. V roce 1999 se nechal na sedm dní pohřbít zaživa na Manhattanu, o rok později vydržel více než 60 hodin "zmražený" v kusu ledu.

Mezi jeho nejkontroverznější pokusy patří ten z roku 2003, kdy se nechal zavěsit nad Londýnem ve skleněné krychli. Bez jídla tehdy vydržel 44 dní. Zhubl při tom 30 kilogramů a kvůli podvýživě musel do nemocnice.

Reklama

Související témata:

Související články

Angelina Jolie neumí dětem uvařit ani kaši

Je matkou šesti dětí a ráda by navázala na tradici své vlastní matky Marcheline Bertrandové, výborné hospodyně a kuchařky. Jenže Angelině Jolie se tohle podaří...

Výběr článků

Načítám