Hlavní obsah

Virtuální prostředí spotřebuje nejvíc potenciálu 5G sítí

Virtuální a rozšířená realita spotřebuje nejvíc potenciálu 5G sítí, řekl tento týden na strojírenském veletrhu v Brně Martin Kotek z Asociace virtuální a rozšířené reality. Plnohodnotné virtuální 3D prostředí je totiž extrémně náročné na data, a právě 5G sítě zajistí výrazně rychlejší přenos mnohem většího objemu dat než dosavadní sítě.

Foto: Novinky

Zkouška 5G signálu

Článek

"Abychom se pohybovali v 3D virtuálním prostředí, které bude odpovídat našemu reálnému světu, bude to extrémně náročné na množství dat. Bez optických sítí nebude v tomto technologickém světě fungovat a telekomunikační síť se stává stejně důležitou jako energetická," uvedl Kotek s tím, že vedle virtuální reality existuje také ta rozšířená.

Lákadla virtuální a rozšířené reality

Testy

Pojmy virtuální a rozšířená realita jsou přitom velmi často zaměňovány, přestože ale obě technologie pracují na odlišných principech.

Brýle pro virtuální realitu se snaží uživatele vtáhnout do simulovaného světa a jeho smysly zcela odříznout od skutečného světa. Oči tak zpravidla zcela zakrývá displej a na uších jsou umístěna sluchátka, která jsou velmi často součástí celého systému.

Systémy rozšířené reality většinou vypadají jako obyčejné brýle, přes které může uživatel vidět vše, co se děje okolo něho. Speciální displeje nebo kamery pak jen dokreslují virtuální předměty do skutečného prostoru. Vlastně tedy propojují virtuální svět s tím skutečným.

Lidé si využití neumí představit

Využití je podle Kotka široké a mnozí lidé si je ani nedokážou představit. Dosud se s virtuální realitou právě kvůli nedostatečně rychlému přenosu velkého objemu dat setkávají spíše jen nadšenci. "Například v autech bude možné využít díky mikrooptickým polím okno jako monitor a vlastně všechna okna tak bude možné využít," řekl Kotek.

Na předním skle lze promítat informace pomáhající řidičům. V některých autech už lze promítat navigační mapu, v závodních autech si lze zobrazit na okruhu auto jiného závodníka. "Ale také díky tomu, že v ostatních autech jsou kamery, je možné v reálném čase zobrazovat překážky, které jsou v realitě schované za ostatními auty," popsal Kotek.

Pomocí rozšířené reality bude možné mít také takovou navigaci, která pomůže zorientovat se i těm, kteří nemají příliš vyvinutý orientační smysl. "Bude možné si také zajistit pro každé město, pro každou ulici, pro každou budovu speciálního průvodce," uvedl Kotek. Virtuální realita v éře 5G sítí také výrazně promění herní průmysl.

Sportovní arény a stadiony se promění na chytré. Díky 5G sítím

Internet a PC

Internetové obchody i důlní stroje

Další využití je podle Kotka v internetových obchodech. "Profesionální fotografie dnes stojí stejně jako vysoce kvalitní 3D sken zboží. Aby bylo možné si takový sken prohlížet, je potřeba rychlý internet," poznamenal.

Testují se i záležitosti, jako je ovládání důlního stroje na dálku pomocí dotykové obrazovky, což omezí riziko práce člověka v dole.

Revoluce jménem 5G

5G změní úplně všechno – a půjde o mnohem dramatičtější změny než ty, které si spojujeme s nástupem bezdrátových technologií. Standard 5G totiž nebude sloužit pouze pro připojení počítačů a mobilů k internetu. Využívat jej budou i chytré přístroje, které se postupně zabydlují v tuzemských domácnostech.

Nová generace mobilního internetu najde uplatnění například v dopravě, virtuální realitě, sportu, ale také v oblasti zdraví.

Stejně tak se k 5G sítím budou připojovat chytré pračky a ledničky, ale například také autonomní automobily – pro jejich rozvoj je rychlé a stabilní připojení k internetu na cestách klíčové.

I když se tak 5G může zdát pouze jako další mobilní standard, ve skutečnosti budou jeho přínosy daleko větší. Pátá generace mobilních sítí zpřístupní podle studií Ericssonu vysokorychlostní internet až pro miliardu lidí a zařízení. A co víc, umožní rozmach moderních technologií.

Brzy může nastat i spolupráce lidí ve virtuální realitě. "Zatím totiž naše naskenované dvojče umí nanejvýš trochu pohnout čelistí, ale chystají se 3D brýle, které budou umět přenášet pohyby mimických svalů i pohyby očí, čímž dostaneme do virtuální reality nonverbální komunikaci. Pak se v ní budu moct stýkat s babičkou i se studenty," nastínil budoucnost Kotek. Zatím se člověk do virtuální reality dostává pomocí speciálních brýlí, ale vyvíjí se i bionická čočka.

Reklama

Související témata:

Související články

Číňané již pracují na vývoji 6G sítí

Čínská společnost Huawei zahájila výzkum v oblasti šesté generace bezdrátových systémů (6G), které mají být nástupcem mobilních sítí páté generace (5G)....

Výběr článků

Načítám