Hlavní obsah

Užitečné programy, které jsou zadarmo (146.díl)

Novinky, Michal Němejc (michaln@seznam.cz)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V dnešním díle seriálu o užitečných programech, za které nemusíte zaplatit ani korunu, vám nabídneme grafický editor s ovládáním podobným Photoshopu. Dále představíme jednoduchého e-mailového klienta na cesty. A na závěr nebude chybět ani tip na webový prohlížeč, který může nahradit neohrabaný Internet Explorer.

Foto: archiv radnice

předání stanoviště

Článek

Serif PhotoPlus 5.5

V minulém díle jsme vám představili bezplatný DTP program PagePlus od firmy Serif. A nyní vám nabídneme poloprofesionální grafický editor PhotoPlus od stejné firmy, jehož starší verze 5.5 byla uvolněna k bezplatnému používání.

Serif PhotoPlus je určen k editaci rastrové grafiky a tudíž své uplatnění najde zejména při úpravách fotografií. Navíc umí vytvářet animace a hodí se i pro přípravu webové grafiky. Uživatelské rozhraní je přehledné a filosofie ovládání je v mnoha ohledech hodně podobná profesionálnímu Photoshopu. V levé části programu najdete základní nástroje a v pravé části jsou umístěny plovoucí paletky s barvami, štětci, vrstvami a jedna paletka umožňující upřesnění údajů u vybraného nástroje. Oproti Photoshopu je však uživatelské rozhraní mnohem jednodušší a ani nabídka funkcí a filtrů zdaleka není tak obsáhlá. Přesto však nebudete ochuzeni o práci s vrstvami, která je obdobná jako ve Photoshopu.

Kromě základních funkcí je k dispozici např. možnost úpravy gamma křivky a dále celkem 16 filtrů. Před každou operací lze prostřednictvím náhledu sledovat, jak se obrázek změní. Samozřejmostí je víceúrovňová funkce zpět. Textový modul nemá problémy s češtinou a umožňuje i vyhlazování písma.

Program se hodí i pro práci s webovou grafikou, neboť umožňuje snadno vytvářet animace a tudíž není žádný problém vytvořit např. reklamní banner. Při ukládání souborů ve formátech JPEG a GIF (které jsou na webu nejčastěji používané) můžete nastavit stupeň komprese nebo u formátu GIF počet barev. Díky náhledu přitom ihned vidíte, jak se dané nastavení projeví na kvalitě obrazu a zároveň velikosti souboru.

PhotoPlus 5.5 je poměrně kvalitním nástrojem pro úpravu rastrové grafiky, jehož největší předností je přehledné uživatelské rozhraní, filosofie ovládání obdobná jako ve Photoshopu a podpora práce s vrstvami. Ve srovnání s Photoshopem nabízí PhotoPlus výrazně méně funkcí a i nabídka filtrů je poměrně malá. Pro základní práci s grafikou však bohatě postačí. Pokud by vám však přeci jen nabídka funkcí nestačila, doporučuji poohlédnout se spíš po grafickém editoru GIMP, který je též zadarmo a přitom nabízí mnohem více funkcí. Bohužel GIMP je daleko složitější a filosofie jeho ovládání je v mnoha ohledech zcela odlišná od většiny podobných programů.

Pozn: Pro instalaci programu je třeba se nejprve zaregistrovat na stránkách freeserifsoftware.com a stáhnout si instalační program, ve kterém si vyberete jaké součásti mají být nainstalovány a ty se následně stáhnou z internetu a provede se instalace na pevný disk vašeho počítače.

[ Ke stažení zde | Velikost: 6,63 MB | Hodnocení: 8/10 ]

PopCorn 1.58

PopCorn je velice malý e-mailový klient, který dokáže pracovat s vašimi e-maily přímo na serveru poskytovatele. Snadno si tak přečtete nové e-maily a případně na ně odpovíte, aniž byste si je museli ukládat do svého počítače. Zároveň můžete snadno smazat SPAM nebo e-maily s velkými přílohami přímo ze serveru, aniž byste zatěžovali vaši linku stahování celých nevyžádaných zpráv. Program totiž dokáže načíst pouze hlavičky e-mailů a pracovat s nimi. Snadno se vejde na disketu a nevyžaduje instalaci. A právě proto je ideálním e-mailovým klientem na cesty nebo když máte pomalé připojení k internetu. Bezplatná verze podporuje pouze jeden e-mailový účet.

[ Ke stažení zde | Velikost: 208 kB | Hodnocení: 8/10 ]

Mozilla 1.5

Nevyhovuje vám váš internetový prohlížeč? Pak doporučuji vyzkoušet Mozillu, která na rozdíl od Internet Exploreru umožňuje otevírat nové stránky jako záložky a celkově je mnohem propracovanější. Mozilla dále nabízí např. možnost změny vzhledu prostřednictvím skinů a nebo komfortnější správu oblíbených položek - bookmarků. Součástí programu je i download manager či možnost blokování vyskakujících pop-up oken. Celkově máte surfování internetem s Mozillou více pod kontrolou než s IE. Součástí Mozilly je i e-mailový klient a jednoduchý editor webových stránek. Za nevýhodu Mozilly lze považovat její poměrně vysoké nároky na operační paměť.

[ Ke stažení zde | Velikost: 11,86 MB | Hodnocení: 9/10 ]

Reklama

Související témata:

Související články

Užitečné programy, které jsou zadarmo (140.díl)

V dalším díle seriálu o užitečných programech vám nabídneme diagnostický program, který vám prozradí úplně vše o vašem počítači. Dále nabídneme pěkné hodiny...

Užitečné programy, které jsou zadarmo (142.díl)

V dalším díle našeho seriálu nabídneme program, který dokáže vytvořit úplný náhled jakékoliv webové stránky. Dále přinášíme tip na program pro snadný a rychlý...

Výběr článků

Načítám